För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

"Det här handlar om viktig vård för sköra patienter", säger Jonas Lindberg (V).

IVA-rehab säkras – ”Handlar om patienternas bästa”

Text: Henrik Norling

De regler som gjort att intensivvårdspatienter blivit utan bästa möjliga rehabilitering på grund av besparingskrav rättas nu till i Region Stockholm.

Det var vid årsskiftet som den privata kliniken Remeo i Sköndal larmade om en stundande konkurs. Region Stockholms sjukhus hade plötsligt slutat skicka patienter på remiss till kliniken. Enligt personal som Dagens Nyheter pratat med i mars var det den tuffa ekonomin och inte ett minskat behov som låg bakom förändringen.

Remeo specialiserar sig på rehabilitering av patienter som legat med respirator på en intensivvårdsavdelning en längre tid. Vården är unik i sitt slag i Sverige. Företaget har ett avtal med Karolinska sjukhuset, men ersätts bara för utförd vård och är därför helt beroende av patientflödet från regionen.

På en extrainsatt hälso- och sjukvårdsnämnd på fredagen klubbades ett förslag från Vänsterpartiet och den borgerliga oppositionen om att flytta kostnadsansvaret för IVA-rehab från sjukhusen till regionen centralt. Syftet är att förhindra att besparingskrav går ut över svårt sjuka patienter.

– Det handlar om patienternas bästa. Den här frågan handlar inte om politiskt spel för oss, utan om att säkra väldigt viktig vård för sköra och utsatta patienter, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Beslutet innebär också att hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm ska ta fram en långsiktig och hållbar plan för intensivvårdsrehabiliteringen i regionen.

– Remeo står för ungefär 10 procent av Stockholms vårdplatser där respiratorvård kan bedrivas. Vi har inte råd att tappa de platserna nu. En ny pandemi eller annan kris kan komma och vi behöver höja beredskapen i vården, inte sänka den, säger Jonas Lindberg.

Remeo grundades 2013 och ägs i dag av en mindre grupp privatpersoner, bland annat en tidigare patient på kliniken. Ägarna har inte plockat ut någon vinst de senaste åren och kliniken erbjuder inte gräddfilsvård till försäkringspatienter eller patienter som betalar ur egen ficka.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter