För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Kaos i trafiken när tågvärdar togs bort

Strejk, skyddsstopp och mängder av inställda tåg. Slopandet av tågvärdarna på SL:s pendeltåg har fått omfattande konsekvenser sedan beslutet infördes den 1 mars.
Beslutet att fasa ut tågvärdarna från pendeltågen fick, som väntat, stora konsekvenser för Stockholms pendeltågsresenärer. Under mars månad ställdes 44 procent av alla avgångar in, och trafikkaoset har fortsatt även i april.
Nyligen organiserade lokförare på pendeln en vild strejk i protest mot beslutet. Anledningen var att de helt enkelt inte känner sig trygga med att köra utan en tågvärd ombord. Under tre dagar stod trafiken i princip helt stilla.
– Det är precis det här vi har varnat för. Att ersätta utbildade och erfarna medarbetare med övervakningskameror är en dålig idé från början. Att dessutom göra det helt utan att involvera personal och fack har lett till en ohållbar situation på pendeln, säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

En vecka efter strejken la de lokala skyddsombuden ett så kallat skyddsstopp för ensamarbete i pendeltågstrafiken. Det innebär att arbetet stoppas på grund av risk för liv eller hälsa. MTR tvingades då bemanna alla tåg med tågvärdar, och trafiken kunde direkt rulla mer eller mindre som vanligt.

Anna Sehlin, oppositionsregionråd i Stockholm

Skyddsstoppet ledde också till att Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion. Myndigheten ska nu göra en egen bedömning av riskerna med ensamarbete på pendeltågen. Det är Region Stockholms politiker som har bestämt att tågvärdarna ska tas bort från SL:s pendeltåg.
– Vänsterpartiets inställning är och har varit att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet
måste ändra sig, riva upp beslutet om tågvärdarna och kasta det i papperskorgen, säger Anna Sehlin.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter