För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Vänsterpartiets EU-MEP Malin Björk. Fotograf Elisabeth Ohlson Wallin.

Malin Björk (V): ”Vi vänsterfeminister måste göra mer”

Text: Henrik Norling

Vänsterpartiets representant i EU, Malin Björk, har varit en stark röst för jämställdhet och hbtqi-frågor under sin tid i parlamentet.

EU-valet närmar sig, men för Malin Björk som har suttit i parlamentet sedan 2014 är det senare i år dags att städa kontoret och lämna vidare facklan. När hon blickar tillbaka på sina 10 år i Bryssel finns det en hel del att vara stolt över, inte minst i jämställdhets- och hbtqi-frågor.

– Vi har fått mycket gjort. Mina företrädare var starka feministiska krafter i EU-parlamentet, och det arbetet har fortsatt under min tid. Om du samarbetar med krafter utanför parlamentet går det att påverka debatten, konstaterar Malin Björk.

För tio år sedan tog hon initiativ till att bilda ett aborträttsnätverk tillsammans med socialdemokrater, liberaler och gröna ledamöter. Abortfrågan har varit en het fråga i Europa det senaste decenniet, inte minst i Polen.

– Aborträtten har attackerats och urholkats under lång tid i både Polen och Ungern. Vi har kunnat vara väldigt aktiva och sedan nätverket bildades har vi inte förlorat en enda omröstning i parlamentet kring aborträtt, sexuella rättigheter och ungas rätt till sexualundervisning. Vårt stöd har varit viktigt för aktivister i Polen som kunnat hålla kämpaglöden uppe. Det är jag stolt över, säger Malin Björk.

Hon sitter även i styrelsen för EU-parlamentets hbtqi-grupp, som har lyckats lyfta upp hbtqi-frågorna på dagordningen. I dag pratas det mycket mer om frågor som hatbrott och diskriminering i EU, menar Malin Björk.

– Sedan finns det också många frågor där vi som vänsterfeminister måste göra mer framöver, som EU:s budget och vart alla pengar tar vägen. Går resurser till kvinnor och att bygga upp jämställda samhällen?

Runtom i Europa är oron stor för att högerextrema partier kommer vinna mark i årets val till EU-parlamentet. I Sverige är valdeltagandet i regel väsentligt lägre jämfört med riksdagsvalet, men i år är det viktigare än någonsin att gå och rösta, enligt många vänsterpartister.

– Vänstern behövs i EU, för vi får saker gjorda. När det blåser blåbruna vindar är vi de som allra bäst försvarar kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Du vill ha vänsterpartister som gör jobbet på plats i Bryssel, säger Malin Björk.


EU-val 9 juni: Då väljs Malin Björks efterträdare

Söndagen den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige. För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett annat EU-land och vara folkbokförd i Sverige. Det går att rösta i förtid, med bud eller från utlandet. Vänsterpartiet kämpar i EU för en klassmedveten klimatpolitik och för att stå emot de fascistiska högervindar som blåser över Europa. EU spelar också en viktig roll i politiken kring stödet till Ukraina och Palestina.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter