För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Anna Sehlin och Jonas Lindberg står utanför entrén till Karolinska sjukhuset i Region Stockholm.

1177 i Stockholm hänvisar fler samtal till akuten än någon annan region. Nu tas verksamheten tillbaka i egen regi.

Stockholm tar tillbaka 1177 – köper upp privata Medhelp

Text: Henrik Norling

Region Stockholm har i dag som enda region i landet privat drift av sjukvårdsrådgivningen 1177. Nu tas verksamheten tillbaka i egen regi när regionen köper företaget Medhelp för 67 miljoner kronor.

Sjukvårdsrådgivningen i Stockholm har fått återkommande kritik de senaste åren då granskningar visat att verksamheten sticker ut i jämförelser med andra regioner. Enligt en undersökning från Distriktsläkarföreningen 2021 hänvisas fyra av tio telefonsamtal till en akutmottagning. I andra regioner är det färre än tre av tio samtal som hänvisas till akuten.

Efter det senaste valet förhandlade Vänsterpartiet i Region Stockholm fram en utredning av att ta tillbaka sjukvårdsrådgivningen i egen regi, som nu alltså landat i att regionen köper upp bolaget som i dag driver 1177. Beslutet klubbades på regionstyrelsen den 23 januari.

Köpet har fått stark kritik från de borgerliga partierna. Irene Svenonius (M) har bland annat kallat beslutet för ett slöseri med skattepengar.

– Om Moderaterna inte hade sålt ut sjukvårdsrådgivningen till att börja med hade vi sparat både tid och pengar, konstaterar Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter