För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

En sjukvårdsanställd doserar vaccin. Företaget Svea Vaccin förlorar sitt avtal med Region Stockholm efter omfattande fusk.Foto Mufid Majnun.

Med anledning av de allvarliga bristerna på företaget Svea vaccin meddelar regionen att man säger upp avtalet med omedelbar verkan.

Region Stockholm skrotar avtal med Svea vaccin

Text: Henrik Norling

Med anledning av de allvarliga bristerna på företaget Svea vaccin meddelar regionen att man säger upp avtalet med omedelbar verkan.

Det var en granskning av Aftonbladet som kunde visa flera missförhållanden i Svea vaccins verksamhet. Bland annat ska personal utan relevant medicinsk utbildning ha gett vaccin till patienter, och vaccinationsdoser som ska hållas kylda ska ha transporterats mellan mottagningar i vanliga plastpåsar på tunnelbanan.

Efter granskningen tillsatte Region Stockholm en utredning av företaget, som nu har bekräftat de allvarliga bristerna. Regionen slår fast att företaget bara kunnat bevisa att personal haft rätt utbildning i hälften av de granskade vaccinationstillfällena. En och samma person har också vaccinerat olika patienter på olika mottagningar vid samma tidpunkt, enligt den data som företaget har rapporterat till regionen.

Svea vaccin har haft avtal med Region Stockholm om vaccination mot covid-19, pneumokocker och säsongsinfluensa. Samtliga avtal sägs nu upp.

Företagets vd Ridha Hadfi är kritisk till beslutet.

– Jag tycker det är ett förhastat beslut, vi är ett seriöst bolag. Jag känner mig trampad på tårna, säger han till Sveriges radio.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter