För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Jonas Lindberg, specialistsjuksköterska och oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm står utanför entrén till akuten.

Vänsterpartiet gör skillnad i sjukvården

Text: Jonas Lindberg

I Region Stockholm har Vänsterpartiet bland annat säkrat 2 miljarder kronor till akutsjukhusen och påbörjat arbetet med att se över högerns sönderprivatiseringar.

Det gör skillnad när Vänsterpartiet är med och bestämmer. 

Det har hunnit gå ett år sedan vi äntligen, äntligen fick ett maktskifte i Region Stockholm, och kunde vinka adjö till Moderaterna och Irene Svenonius efter 16 år av borgerligt styre. Vänsterpartiet budgetförhandlar med en koalition bestående av S, C och MP, som behöver våra röster för att styra. Det har gjort att vi på kort tid har fått igenom många viktiga reformer som vi är stolta över.

I början av året kunde vi presentera ett ekonomiskt räddningspaket till akutsjukhusen, som har levt på blåa svältbudgetar i många år. Två miljarder kronor sköts tack vare Vänsterpartiet till för att förhindra uppsägningar och varsel av undersköterskor och sjuksköterskor på vårdgolven.

Vi har också sjösatt en omställningsplan för vårdvalen, de vårdområden där Moderaterna lämnat över all kontroll till privata vårdbolag. Fem vårdval försvinner helt, bland annat geriatrik och specialiserad hudsjukvård. Det innebär att regionen, och inte näringslivet, får bestämma var och hur den här vården ska finnas. Det är ett viktigt första steg mot en mer jämlik sjukvård i Stockholm, där patientens behov prioriteras före vårdbolagens intressen.

Vänsterpartiet har även fått igenom en kommission för arbetsmiljön i sjukvården, där fackförbunden får en viktig roll. Vårt förslag om att inrätta ett hjärt- och kärlcentrum i Södertälje har gått igenom, och ambulanssjukvården ska tas tillbaka i egen regi. Dessutom har nätläkarbolagens gräddfilsregler slopats på initiativ från Vänsterpartiet.

Vi har lyckats med mycket på kort tid. Men det är ett enormt arbete som återstår om sjukvården i Stockholm ska bli jämlik och rättvis igen. Det är ingen hemlighet att Region Stockholm, liksom alla andra regioner i landet, står inför stora ekonomiska utmaningar på grund av inflationen och vår oroliga omvärld. Men Vänsterpartiet är redo att kavla upp ärmarna och fortsätta driva vår politik – där patientens behov och vårdpersonalens arbetsmiljö alltid prioriteras högst.

Jonas Lindberg (V)

Oppositionsregionråd

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter