För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och regionråd Jonas Lindberg besöker strejkvakterna utanför Danderyds Sjukhus. Foto Henrik Norling.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och regionråd Jonas Lindberg besöker strejkvakterna utanför Danderyds Sjukhus. Foto Henrik Norling.

Sjuksköterskor strejkar för kortare arbetsdagar

Text: Henrik Norling

Under tisdagen trappar Vårdförbundet upp sin strejk. Hittills har arbetsgivarsidan vägrat att gå med på fackets krav om att sjuksköterskor ska få 15 minuter kortare arbetstid per dag.

Det är peppig stämning i luften utanför Danderyds sjukhus, där Vårdförbundets strejkvakter samlats iförda gula västar. De möts av uppmuntrande kommentarer och hejarop från både kollegor och patienter.

När Vänsterpartiet träffar strejkvakterna berättar de om den ohållbara vardagen på sjukhuset: inställda luncher, dubbla arbetspass och konstant stress. Många har fått nog och vill se reella förbättringar i arbetsmiljön.

Konflikten mellan facket Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, och arbetsgivarna SKR och Sobona kretsar kring arbetstid. Kravet om att sänka veckoarbetstiden från 38,25 till 37 timmar har inte hörsammats. Detta trots att både undersköterskor i vården och sjuksköterskor som arbetar på privata företag redan har 37 timmars veckoarbetstid.

Den 6 maj gick facket ut i övertidsblockad. Den 4 juni trappades konflikten upp med en strejk, och den 11 juni utökas den till fler arbetsplatser.

– Det här handlar om en kamp för bättre arbetstider och en bättre arbetsmiljö så att man håller ett helt arbetsliv. Att ta strid för sina arbetsvillkor och för en bättre sjukvård det ska Vårdförbundet ha allt stöd för, säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Kritiker menar att den redan hårt pressade vården inte har råd att låta personal få kortare arbetstid. Men det är en tankevurpa, menar Jonas Lindberg.

– Det vi inte har råd med är att vända vårdpersonalen ryggen. 13 000 sjuksköterskor har redan lämnat yrket, enligt Vårdkompetensrådet. Den samhällsekonomiska kostnaden för det tappet beräknas till över 5 miljarder kronor, säger han.

Risk att strejken pågår länge

Strejken har nu pågått en vecka, men mycket tyder på att konflikten blir utdragen. Det säger forskaren Christer Thörnqvist i en intervju med TT. Han tror att Vårdförbundet har möjlighet att få igenom sina krav, men att strejken i så fall antagligen kommer att behöva pågå en längre tid.

För att kunna hålla i en strejk över tid behövs ett starkt stöd från allmänheten, något som Vårdförbundet så här långt har lyckats med.

– Den verkliga stötestenen när det gäller hur länge konflikter kan hålla på är hur allmänheten reagerar, säger Christer Thörnqvist till TT.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter