För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

En person i munskydd ger en vaccinspruta till en patient. Foto Mat Napo

Företaget Svea vaccin har hanterat vaccinationsdoser på ett potentiellt farligt sätt, enligt en granskning i tidningen Aftonbladet.

Företaget Svea Vaccin avslöjas med omfattande fusk

Text: Henrik Norling

Företaget Svea vaccin transporterar vaccinationsdoser i soppåsar på tunnelbanan och låter outbildad personal injicera patienter. Det avslöjar Aftonbladet i en granskning av bolaget.

Trots att flera vaccin är temperaturkänsliga och ska förvaras i kylskåp transporteras de mellan mottagningar av medarbetare i vanliga soppåsar, i alldeles för höga eller låga temperaturer. Vaccin har också skickats med vanlig post. Det berättar källor i Aftonbladets granskande program ”200 sekunder”.

Svea vaccin har också låtit receptionister utan medicinsk utbildning injicera patienter med vaccin, enligt vittnesmål till tidningen.

Detta är fullkomligt fel sätt att hantera vaccin på och medför en risk att vaccinen förlorar sin effekt, säger Farshid Jalalvand, vaccinforskare på Läkemedelsverket till Aftonbladet.

Granskningen har mötts av starka reaktioner från patienter som fått vaccin på företagets mottagningar.

Svea vaccin har avtal med Region Stockholm och erbjuder drop in-vaccinationer på 10 platser i länet. De senaste fyra åren har företaget fått 34 miljoner kronor i ersättning från regionen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter