För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Ätstörningsvården i Stockholm visar riskerna med privatiseringar, menar Jonas Lindberg.

Vi måste ta ätstörningsvården på allvar

Text: Jonas Lindberg

Turbulensen kring den privata Mandokliniken visar att vården av patienter med ätstörningar, som särskilt drabbar flickor och kvinnor, måste värderas högre.

Redan 2021 kunde tidningen Dagens ETC avslöja att patienter som är beredda att betala ur egen ficka kunde smita förbi kön och få snabb hjälp på den skattefinansierade Mandokliniken i Stockholm. Samma klinik har också fått kritik för ovetenskapliga metoder, och förra året krävde regionen tillbaka 47 miljoner kronor från företaget efter att det uppdagats att de dubbelfakturerat och fått ersättning utan att ha träffat patienter.

Nu har avtalet med kliniken tack och lov sagts upp och under året ska patienterna flyttas över till regiondrivna Stockholms centrum för ätstörningar.

Mellan 80 och 90 procent av de som drabbas av ätstörningar är kvinnor. Trots att patienterna har blivit både fler och sjukare de senaste tio åren är vården eftersatt och köerna långa. 

Det finns många problem i den genomprivatiserade Stockholmsvården. En tydlig konsekvens av högerns marknadsexperiment är att vården blir mindre jämställd och mindre jämlik. Både kvinnor och boende i socioekonomiskt eftersatta områden blir förlorare när sjukvården säljs ut till högstbjudande, inte minst i ätstörningsvården.

Ätstörningsvård i egen regi är ett första viktigt steg mot en mer jämställd sjukvård i Stockholm, men det finns mycket kvar att kämpa för.

Jonas Lindberg, oppositionsregionråd Region Stockholm

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter