För rättvisa och välfärd

|

2023

|

Stockholm

Tågvärden Alida: ”Som ett slag i hjärtat”

Att köra pendeltåg utan tågvärd är inte säkert. Det har Alida Norman försökt förklara för hundratusentals tittare på appen Tiktok. Men trots omfattande protester sjösatte SL och MTR experimentet under våren.

Alida Norman började jobba som tågvärd på pendeltågen 2018, och stormtrivdes direkt.

– Jag älskar det här jobbet, det passar mig väldigt bra, säger hon.

Tågvärden sitter i hytten mitt på tåget och ansvarar bland annat för utrop till resenärerna och öppning och stängning av dörrarna vid varje station. Hen har kontakt med lokföraren under resans gång och finns till hands om en dörr strular, om någon har svårt att komma ombord på tåget eller om det sker en olycka.

Under sin tid på pendeln har Alida Norman märkt att många inte vet vad tågvärdarna gör eller att de ens finns ombord på tågen. Därför började hon lägga ut videoklipp om sitt jobb på sociala medie-plattformen Tiktok.

– Jag ville nå ut och upplysa folk på ett roligt sätt och samtidigt berätta sanningen om varför det är så många inställda tåg, säger Alida Norman.

När det blev kaos i pendeltågstrafiken i december förra året, med många inställda tåg, rusade antalet tittare på Tiktok-kontot. Vissa klipp har setts av över hundratusen personer.

Den 1 mars började SL och MTR, det kinesiska företag som sköter pendeltågstrafiken i Stockholm, att köra hälften av tågen utan tågvärd, efter att de styrande politikerna (S, MP och C) gett grönt ljus. Tanken är att lokföraren ska ta över tågvärdens arbetsuppgifter med hjälp av kameror. Föraren lämnas då med ensamt ansvar för ett 200 meter långt tåg med upp till 1 800 passagerare ombord. Resultatet blev återigen mängder av inställda tåg, eftersom många lokförare av säkerhetsskäl vägrar köra utan tågvärd.

Förändringen beslutades redan 2021 och har planerats länge men personal, fack, funktionsrättsrörelsen och Vänsterpartiet har protesterat ihärdigt.

Alida Norman trivs med jobbet som tågvärd, men nu studerar hon till ett annat yrke på grund av beslutet att ta bort tågvärdarna på pendeltågen.

Det senaste året har vittnesmål och rop på hjälp från personalen staplats på varandra. En stor oro är hur det ska gå när olyckor sker på pendeltågen och en lokförare ensam ska hantera situationen. Om ett tåg blir stående mellan två stationer är skräckscenariot en spontanevakuering, att resenärer helt enkelt nödöppnar en dörr och kliver ut på spåret. Nedrivna kontaktledningar och förbipasserande tåg är bara några av riskerna. I en sådan situation är det tågvärdens uppgift att informera och lugna ner resenärerna, medan lokföraren håller kontakt med trafikledning och räddningstjänst.

Tågvärdarna har även haft ansvar för att lägga ut en ramp åt de som behöver hjälp att komma på tåget, till exempel rullstolsburna passagerare.

– Det här projektet är faktiskt helt idiotiskt. Man struntar både i säkerheten på tågen och i de resenärer som behöver hjälp att komma ombord. De politiker som har bestämt det här borde komma och åka med oss på jobbet och se vad som händer om olyckan är framme, menar Alida Norman.

Trots att hon älskar sitt jobb bestämde hon sig för att börja studera till ett annat yrke när beslutet om att ta bort tågvärdarna klubbades igenom. Nu jobbar hon extra på pendeln på helgerna.

– Beskedet kom som ett slag i hjärtat. Jag hade inte börjat plugga om det inte var för det här beslutet, säger Alida Norman.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn