För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

V föreslår räddningspaket för Stockholmsvården!

Kritiken mot högerregeringen var hård när Vänsterpartiet presenterade sitt förslag till vårbudget den 2 maj. Trots att sjukvården saknar miljarder så väljer regeringen att inte göra någonting. Vänsterpartiet föreslår därför att skjuta till 1,8 miljarder kronor till Stockholms sjukvård.


– Hjärtsjuka patienter vårdas i korridorerna. Sjukhus delar ut grytlock som ska användas som larm till patienter. I det läget gör regeringen ingenting. Kristersson och Åkesson borde skämmas, sa Nooshi Dadgostar när partiets budget presenterades i riksdagen.
Vänsterpartiets förslag innebär ett tillskott på 8 miljarder till regionerna. För Region Stockholm innebär det 1,8 miljarder extra redan i år. Det är något som Vänsterpartiets oppositionsregionråd Anna Sehlin menar skulle gjort en enormt stor skillnad. 
– Regionens ekonomi är hårt ansträngd. Utan statliga medel kommer det bli svårt att lösa krisen utan att höja skatten. Om sjukvården ska fungera krävs det mer resurser. SD och högerregeringen visar med all tydlighet att de prioriterar skattesänkningar för de rika före en fungerande sjukvård, säger Anna Sehlin.

Jonas Lindberg och Anna Sehlin, Vänsterpartiets oppositionsregionråd i Stockholm som ser behovet av ett krispaket för sjukvården i Stockholm!

Ali Esbati, som är Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, medverkade också när vänsterns vårdbudget presenterades. Han menar att det är viktigt att regeringen redan innan sommaren måste ge besked om vad som kommer gälla för sjukvården nästa år.
– I de flesta regioner görs budgeten för 2024 redan nu och om regeringen inte ger klara besked om ytterligare resurser till sjukvården riskerar vi att se omfattande nedskärningar i sjukvården nästa år, sa Ali Esbati.
Det är inte bara ökade generella statsbidrag som Vänsterpartiet föreslår i budgeten. Man vill även låta regionerna få använda alla statsbidrag fritt, i stället för öronmärkta för olika statligt bestämda projekt. Samtidigt måste statsbidragen indexeras så att de följer kostnadsutvecklingen.


– Det kan verka som byråkratiska förslag men det är förändringar som skulle göra sjukvården mer effektiv. Vi skulle slippa massor av onödig administration som riktade statsbidrag medför, fortsätter Ali Esbati.

Ali Esbati, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson i samtal om en bättre sjukvård för alla.

Indexeringen av statsbidragen är helt nödvändig enligt Ali Esbati. När bidragen inte följer kostnadsutvecklingen krymper resurserna till sjukvården. Hade statsbidragen indexerats så hade statsbidragen varit 25 miljarder högre. 
– Hade sjukvården haft 25 miljarder extra hade situationen sett helt annorlunda ut. Då hade vi kunnat prata om satsningar på personal och kvalitet i stället för nedskärningar och kris, säger Ali Esbati.

För Region Stockholm skulle Vänsterpartiets budgetförslag förändra förutsättningarna för sjukvården i grunden menar Jonas Lindberg som är oppositionsregionråd för Vänsterpartiet men också har en bakgrund som sjuksköterska. Med stärkta statsbidrag och minskad detaljstyrning skulle regionen kunna satsa ordentligt på fler anställda och bättre arbetsvillkor.


– Det är tydligt att vi i vänstern står på sjukvårdens sida. Det finns inte några genvägar om vi vill ha en fungerande sjukvård. Det krävs fler anställda och de behöver en bättre arbetsmiljö och det är inte gratis, säger Jonas Lindberg.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter