För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Vårdförbundet strejkar för sänkt veckoarbetstid.

V kräver förhandling om kortare arbetstid

Text: Henrik Norling

Vänsterpartiet i Region Stockholm vill att arbetsgivarsidan ska få tillåtelse att förhandla om en arbetstidsförkortning för sjuksköterskor, för att lösa den pågående konflikten med facket Vårdförbundet.

Det låsta läget i konflikten mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Vårdförbundet har lett till att sjuksköterskor i hela landet gått ut i strejk. Bakgrunden till strejken är att SKR:s förhandlare inte har fått något mandat från regionerna att kunna förhandla om fackets viktigaste fråga: sänkt veckoarbetstid från 38,25 till 37 timmar.

Nu kräver Vänsterpartiet att Region Stockholm som landets största region ska ge SKR det mandatet. Hittills har inga andra politiska partier anslutit sig till kravet.

Frågan debatterades på Region Stockholms regionfullmäktigemöte på tisdagen, då Socialdemokraternas ansvariga regionråd hänvisade till att det här är en fråga för parterna att lösa.

– Jag tror att vi behöver fundera över vad som står på spel här. 13 000 sjuksköterskor har lämnat yrket till en kostnad av 5,5 miljarder kronor. Vi har inte råd att tappa mer personal, sa Vänsterpartiets oppositionsregionråd Jonas Lindberg i talarstolen.

Förra veckan lämnade Medlingsinstitutet ett bud om nytt kollektivavtal till parterna i konflikten, men Vårdförbundet sa nej och den pågående strejken ser nu ut att fortsätta ytterligare en tid framöver.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter