För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Hallå där, Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets toppkandidat till EU-valet

Din företrädare, Malin Björk, har varit en stark röst i jämställdhets- och Hbtqi-frågor. Hur kommer du att jobba med de frågorna?

Vänsterpartiet har satt stora avtryck i EU i frågor om feminism och Hbtqi-frågor. Det arbetet kommer jag att fortsätta. Men vi möter större motstånd i takt med att extremhögern växer, det gör arbetet ännu viktigare.

Hur mår jämställdheten i EU?

Trots att vi har haft framgångar i frågor som att motarbeta mäns våld mot kvinnor och synen på sexköp så återstår massor att göra. De stora inkomstklyftorna mellan män och kvinnor består liksom att män oftare har den ekonomiska och politiska makten. Sexuellt våld och människohandel är enorma problem som måste bekämpas.

Viktigaste jämställdhetsfrågan i EU?

I dagsläget är det att förhindra att extremhögern och högern får majoritet i EU-parlamentet. De ifrågasätter ofta redan vunna framgångar som rätten till abort, behovet av barnomsorg eller en modern syn på familjer.

Hur känns det att återvända till EU-parlamentet?Det ska bli väldigt roligt med valrörelse och att få möta väljarna. Jag hoppas bli Norrlands röst i EU, en röst för vänsterpolitik, klimatet och internationell solidaritet med både Ukraina och Palestina.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter