Är sjukvården jämlik i dag?
– Nej, det kan man inte påstå. Med ordet ”valfrihet” som snuttefilt har vårdbolagen gjort sjukvården ojämlik. Stockholm, där privatiseringarna har gått längst, har 40 procent högre vårdkonsumtion än i övriga landet. Det beror inte på att stockholmare är sjukare än andra, utan på att vårdbolagen lockar och pockar med sin marknadsföring. Det är inte längre de sjukaste som får vård först, för det genererar ingen vinst. Vården har blivit en fråga om konsumtion och maximal tillgänglighet.
Vad kan regionerna göra för att få en mer jämlik vård?
– Precis det som Region Stockholm gör nu: ta bort vårdval och ta tillbaka vård i egen regi. Man måste också vara mycket tydlig och kommunicera hur vårdbolag har missbrukat både resurser och förtroende.
– Samtidigt behöver vården mer resurser. Statsbidragen till regionerna måste höjas. Vi måste få fler vårdplatser och vårdpersonalen måste få bättre arbetsförhållanden, fler kollegor, bättre scheman och chefer som ger sin personal ansvar.
Vilka konsekvenser har etableringsfriheten fått i sjukvården?
– Vänsterpartiet anser att valfriheten ska gälla för de som behöver vård och omsorg, inte för privata företag. I Stockholm är det tydligt att etableringsfriheten har lett till att privata aktörer valt att etablera sig där de kan tjäna pengar, i innerstan och andra välbärgade områden. Samtidigt lyser vården med sin frånvaro i förorterna och på landsbygden, där vårdbehoven är som störst. På sikt vill Vänsterpartiet utreda en avveckling av etableringsfriheten.
Vinden har börjat vända i debatten om vinster i skolan. När får vinstjakten i sjukvården samma uppmärksamhet?
– Skolmarknaden har fått mycket medial uppmärksamhet för att det finns många privata skolor i hela landet och många påverkas av vinstuttagen. Vårdkapitalet är mer fokuserat på Stockholm, även om det finns även i andra städer. Vänstern behöver bli tydligare med att våra skattepengar går till vinster, och sätta ljuset på vilka bolag det är som tjänar pengar på sjukvården. Det handlar inte direkt om små familjeföretag.
– En effekt av ökad privatisering i sjukvården är också att det leder till en vård som i allt högre utsträckning finansieras av privata sjukvårdsförsäkringar. Klass spelar allt större roll för vilken typ av vård du får. Det behöver vi prata mer om.