För rättvisa och välfärd

|

2023

|

Sverige

Som sjuk måste man jaga medicin på olika apotek, säger Cornelia

Jakten på medicin

Text: Elisabeth Björk

Reinfeldtregeringen avreglerade apoteksmarknaden år 2009. Det skulle bli fler apotek och öka tillgängligheten. 14 år senare kan vi konstatera att apoteken ligger grannar med varandra och att de vanligaste medicinerna inte finns på apoteken. 

Cornelia Moén bor 1,5 mil utanför Sala och har flera kroniska sjukdomar. Hon fyller upp två a4-ark med de mediciner hon behöver ta och trots att Sala har tre apotek inom en radie på 500 meter har Cornelia under lång tid haft problem med att få ut sina mediciner när hon behöver dom. Numera lämnar hon in en beställningslista till apoteket och hämtar ut medicinen några dagar senare. 

-När jag går in på ett apotek och ska hämta ut medicin är det alltid något som är restnoterat eller behöver beställas. Tidigare var jag tvungen att åka till apoteket flera dagar i rad, det fungerar inte när man bor så långt ifrån. Med den här rutinen är det i alla fall bara två resor, berättar Cornelia Moén.

2017 granskade DN den avreglerade apoteksmarkanden. Då hade apoteken blivit 49 procent fler men hälften av de nya apoteken hade öppnat inom en radie av 500 meter från ett redan existerande apotek, precis som i Sala. 

Brist på medicin

Cornelia Moén har haft mediciner under en längre tid av sitt liv och anser att det har blivit värre efter avregleringen och ännu värre de senaste åren. Hon får nästan aldrig ut den medicin som är utskriven och läget påverkar till och med vilken medicin som skrivs ut.

-Jag uppfattade det som att läkaren egentligen ville skriva ut en annan medicin till mig, men eftersom han visste att den är så svår att få tag i så valde han att ge mig en behandling med en medicin som potentiellt skulle fungera sämre, berättar Cornelia Moén.

Cornelia Moén är en av många som drabbats hårt av apotekens avreglering.

Det är inte bara Cornelia Moén som är drabbad av hur apoteksmarknaden fungerar. SVT gjorde en granskning 2019 där det visade sig att 6 av 12 mediciner saknades på minst hälften av Sveriges apotek. För de personer som har ett flertal läkemedel innebär det en jakt på mediciner.

Vänsterpartiets lösningar

Vänsterpartiet vill att det statligt ägda Apoteket AB ska förhandla läkemedelspriser och ansvara för distributionen av läkemedel för att säkra tillgången till och pressa priserna för läkemedel. Apoteket AB borde få i uppdrag att etablera sig där det finns ett behov hos befolkningen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter