För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Spela videoklipp

Karin vill sätta stopp för marknadsvården

Efter många års hård kritik av friskolesystemet och alla dess negativa konsekvenser för den svenska skolan har flera av högerpartierna backat. I början av juli presenterade regeringen ett utredningsdirektiv som handlar om att utreda begränsningar av möjlighet till vinstutdelning. Ett litet steg i rätt riktning men långt ifrån tillräckligt, det menar vänsterpartiets Karin Rågsjö som menar att nästa steg borde vara att begränsa vinstjakten i sjukvården.

När vi träffar vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Karin Rågsjö är det mitt i sommaren. Skogsbränderna rasar i den grekiska övärlden och det sätts dagliga värmerekord. Klimatförändringarna är påtagliga och ett givet samtalsämne. Men Karin påminner också om alla se som sliter i den underbemannade sjukvården denna sommar.

– Det är givetvis ett stort misslyckande för den svenska sjukvården att varje sommar i princip innebär en djup sjukvårdskris där personalen får vända ut och in på sig för att sjukvården ska klara av det mest nödvändiga. Vårt samhälle ska vara bättre än såhär, säger Karin.

Karin Rågsjö på studiebesök i vården

Problemen i sjukvården är många. Ett av de större är de privata vårdgivarnas vinstjakt. Det omöjliggör en jämlik vård i grunden. Privatiseringarnas negativa konsekvenser i sjukvården är minst lika stora som i skolan. Dock är det tyst om detta i debatten. Regeringen begraver istället hela debatten kring sjukvården i en utredning om ett förstatligande. Det oroar Karin.

– Vi måste ändå se det som en seger för vänstern som länge varnat för marknadsskolan. Men marknadsvården är minst lika skadlig för vårt samhälle. Vi måste flytta frampositionerna här. Folk vill ha en fungerande sjukvård och då måste vinstintressena bort, fortsätter Karin.

I regeringens direktiv till utredning lyfts flera kritiska perspektiv till vinstjakten och privat ägande av skolan. Något som de vill utreda extra är hur internationella privata företag i skolan påverkar svensk säkerhetspolitik. Redan idag finns det Kinesiska företag som är delägare i nätläkarbolag och ett bolag från Abu Dhabi var för en tid sedan på väg att köpa upp ett av de större vårdbolagen berättar Karin.

– Jag tycker detta visar på hur aningslösa högern är i sin inställning till privatiseringar. Hur kan vi vara säkra på att journaluppgifter är säkra med den typen av ägare. Vi stoppar Kinesiska företag från att bygga telefonnät i Sverige men de får äga företag som kan få tillgång till våra mest personliga uppgifter i våra patientjournaler. Det är helt galet, säger Karin.

Det märks att Karin är engagerad i vårdfrågorna. Det är många bollar som hon vill lyfta fram. Problemen är många och högerns privatiseringsexperiment genomsyrar så många delar av vården. Sjukvården behöver också vara en sammanhållen organisation och därför fungerar det inte med lite begränsningar och nya regler menar Karin.

Det är också tydligt att det gör skillnad när vänstern är med och styr menar Karin. Ett bra exempel är i region Stockholm där man nu fattat beslut om att rulla tillbaka marknadsexperimenten i flera delar av vården.

– Marknadsintressena måste bort ur den svenska sjukvården. Det är först då som vi på riktigt kan bygga en sjukvård som fungerar i hela landet och där vårdpersonalen kan få goda arbetsvillkor. Det är en fight som vi inom vänstern måste prioritera innan det är för sent, avslutar Karin.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter