För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Spela videoklipp

Krisen i förlossningsvården – ”Vi betalar med vår hälsa”

Text: Henrik Norling

Över hälften av alla barnmorskor i Sverige jobbar deltid, många för att de inte orkar jobba heltid. I Stockholm införs arbetstidsförkortning i förlossningsvården senare i år, tack vare Vänsterpartiet, med syftet att skapa en mer hållbar arbetsmiljö för personalen.

Det var i november 2021 som förlossningskrisen kulminerade i massuppsägningar i protest, en namnlista med 82 000 underskrifter och en stor demonstration utanför regionhuset i Stockholm. Mycket har hänt sedan dess. Det dåvarande Moderatledda styret i regionen sköt efter de högljudda protesterna så småningom till mer resurser till förlossningsvården, en ny förlossningsavdelning har öppnat på S:t Görans sjukhus och födelsetalen i Stockholm har sjunkit.

Men arbetsmiljön för barnmorskor och undersköterskor på förlossningsavdelningarna är fortfarande långt ifrån bra. Enligt Vårdförbundet jobbar drygt 50 procent av deras anslutna barnmorskor fortfarande deltid.

– Man orkar inte med, helt enkelt. För att klara arbetet går många kollegor ner i tid. Vi betalar med vår hälsa och med vår pension. Det är helt orimligt att vi har en arbetsmiljö som gör att vi inte kan jobba heltid, säger Hannah Dahlbäck, barnmorska och politiker för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Barnmorskan Hannah samtalar med kvinna.
Hannah Dahlbäck är barnmorska och var en av de som sa upp sig i protest mot det pressade läget i förlossningsvården 2021. Inför valet engagerade hon sig politiskt och sitter i dag i Stockholms regionfullmäktige för Vänsterpartiet.

Hanna blev en av frontfigurerna för barnmorskeuppropet när hon för två år sedan sa upp sig från sitt jobb på Förlossningen på Danderyds sjukhus i Nyhetsmorgon på TV4. I dag kombinerar hon politiken med jobb på den nya förlossningsavdelningen på S:t Görans sjukhus.

– Det är bättre nu med lite mer luft i systemet, framför allt i Stockholm. Att jobba som barnmorska är världens roligaste jobb, men det är fortfarande stundtals väldigt stressigt. När vi inte hinner göra det vi vill och borde blir den etiska stressen också väldigt påtaglig, säger Hannah.

Förra året fick Maja Norblad sitt första barn. Hennes graviditet präglades av oro över att inte få plats på det BB hon hade valt och hon hade ett starkt behov av att själv läsa på och förbereda sig för att undvika problem vid förlossningen. Men när det väl var dags att föda gick allt bra, mycket tack vare personalens bemötande.

– Barnmorskorna var så duktiga och fina mot mig. Jag kommer aldrig glömma känslan jag hade när jag togs emot, att jag var på rätt plats. Jag är helt övertygad om att den känslan kom för att jag fick ett så bra bemötande och för att det var så lugnt och tryggt, berättar Maja.

Inför förlossningen försökte Maja att inte ta del av berättelser om andra förlossningar som gått snett, men det är svårt att inte påverkas av sådant man hör från vänner och på nyheterna, säger hon.
– Jag vet ju om att barnmorskor har slutat för att de känner att de inte kan ge den trygghet de vill till de kvinnor som föder. Det handlar inte om enstaka fall utan det verkar vara ett strukturellt problem.

Maja och hennes sambo anlitade en doula under graviditeten, vilket var ett viktigt stöd. Men en doula kostar pengar, en kostnad som inte alla gravida har råd med.

– Min känsla är att man gör allt man kan för att hålla nere kostnaderna i vården. Jag tycker att man borde satsa mer på projekt som Min barnmorska i Huddinge där en och samma barnmorska följer med under hela graviditeten och förlossningen.

Maja berättar om sin förlossning och stödet hon fick av sin barnmorska
Jag vet att barnmorskor har slutat för att de känner att de inte kan ge den trygghet de vill till de kvinnor som föder. Det handlar inte om enstaka fall utan det verkar vara ett strukturellt problem, säger hon.

Sedan valet 2022 styr Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet över sjukvården i Stockholm i samarbete med Vänsterpartiet. Som en del i det samarbetet har Vänsterpartiet förhandlat fram en arbetstidsförkortning för förlossningspersonal.

Hannah Dahlbäck tror att mindre arbetstid kan göra stor skillnad för många av hennes kollegor som i dag kämpar för att hålla sig över vattenytan.

– Det här är jättepositivt och något som faktiskt kommer bidra till bättre arbetsmiljö för både barnmorskor och undersköterskor i förlossningsvården. Vi kommer bli fler på golvet, fler kommer jobba längre och vi kommer få färre sjukskrivningar, säger Hannah Dahlbäck.

Arbetstidsförkortningen i Stockholm är beslutad och kommer genomföras under 2024. Just nu pågår arbetet med att mejsla fram detaljerna där diskussionerna med fackförbund och personal är väldigt viktig för att det ska bli så bra som möjligt.

Utöver arbetstider finns det en rad andra saker som behöver bli bättre i förlossningsvården, menar Hannah Dahlbäck. Vänsterpartiet driver bland annat bättre arbetsmiljö, högre löner och inte minst frågan om att målet om en barnmorska per födande ska bli verklighet i praktiken. 

– Vi har sett att kontinuerligt stöd och närvaro är ett väldigt bra koncept som ger bättre medicinska utfall hos de födande och mindre stress hos de som arbetar på förlossningen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter