För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Sjukvården drabbas nu av högerregeringens nedskärningar

Nedskärningarna i sjukvården är regeringens ansvar

Nu ser vi konsekvenserna av högerregeringens budget i sjukvården. Det säger Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor Karin Rågsjö efter att hon tagit del av Sveriges radios rapportering om att ett stort antal regioner planerar att skära ner personal i sjukvården.

Enligt Ekots rapportering räknar alla regioner utom Gotland väntas gå med underskott 2023. Totalt handlar det om över 17 miljarder kronor. Under 2024 beskriver de flesta regioner att det blir ännu tuffare att få ekonomin att gå ihop. Totalt planeras nu besparingar på minst 10 miljarder i vården.

–       Det hade verkligen inte behövt vara såhär. SD har tillsammans med regeringen valt att lägga pengar på sänkta skatter istället för på välfärden. Det är som vanligt med högern. De prioriterar alltid skattesänkningar före en fungerande välfärd, säger Karin Rågsjö.

Karin Rågsjö är Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor.
Ansvaret för nedskärningarna i sjukvården ligger helt på regeringen som prioriterar skattesänkningar före välfärden menar Karin Rågsjö (v).

Det är flera regioner som aviserat att de ska dra ner på personalen. För en tid sedan meddelade högerstyret i Sörmland att 700 tjänster ska bort och i Örebro är det 600.

I Östergötland har M-SD majoriteten infört anställningsstopp och ska spara 600 miljoner på personalen, något som Vårdförbundet reagerat mycket kritiskt på. I ett brev till regionledningen lyfter de att det finns en stor risk att anställningsstopp och besparingar enbart kommer leda till en ännu sämre situation i sjukvården.

Emil Broberg är gruppledare för Vänsterpartiet i Östergötland han är bekymrad över utvecklingen i sjukvården.

–       Det är naivt att tro att man ska kunna spara in så mycket på personalen som högern vill göra utan att det får mycket negativa konsekvenser får både arbetsmiljön för personalen som för patienternas sjukvård, säger Emil.

Emil Broberg gruppledare för Vänsterpartiet Östergötland
Anställningsstopp och nedskärningar kommer drabba sjukvården hårt, säger Emil Broberg gruppledare för (v) i Östergötland.

Han ser dock att ekonomin måste förstärkas och hade gärna sett att Vänsterpartiets budget med stora satsningar på välfärden gått igenom. Men när det inte blir så behöver andra åtgärden vidtas enligt Emil.

Förslag som lagts fram från Vänsterpartiet handlar om att spara på en del central administration, stoppa dyra och ineffektiva privatiseringar som nu genomförs. Vänsterpartiet har dock lyft fram att sjukvårdspersonalen som skonas från nedskärningarna.

I den nationella politiska debatten kommer Karin Rågsjö fortsätta kämpa för mer resurser till sjukvården och hon är upprörd över att regeringen agerar så kallsinnigt inför nedskärningarna som nu aviseras. Men det är inte bara mer pengar som behövs.

–       Mer pengar skulle vara ett bra plåster på såret med det skulle inte bota sjukdomen. I grunden har vi en sjukvård som styrs av marknadsprinciper och det drar nödvändiga resurser bort från sjukvården och leder till både längre vårdköer och brist på personal, säger Karin.

Här kan du läsa mer om Vänsterpartiets sjukvårdspolitik i din region.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter