För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Läkaren Mahmoud Almohtasib driver en vårdcentral där alla anställda har sex timmars arbetsdag.

Vårdcentralen där alla jobbar 6 timmar

Text: Henrik Norling

Det pratas mycket om arbetstidsförkortning i vården, men det finns få konkreta förslag till förändring. På en privat vårdcentral i Eskilstuna har läkaren Mahmoud Almohtasib lyckats med det många drömmer om: alla anställda har sex timmars arbetsdag.

Han gestikulerar friskt och berättar engagerat när hans vision om en bättre primärvård kommer på tal.

– Vi har faktiskt kö på både läkare och sjuksköterskor som vill börja arbeta här. Det är inte så vanligt i sjukvården, säger Mahmoud Almohtasib.

Hemligheten, som inte är så hemlig, stavas sex timmars arbetsdag för samtliga anställda. Alla får själva välja arbetspass: 8 till 15, 10 till 17 eller 13 till 20.

– Rätta mig om jag har fel, men jag tror att vi är den enda vårdcentralen i landet med sex timmars arbetsdag, säger Mahmoud Almothasib.

Han startade vårdcentralen Snabbdoktor i Eskilstuna i slutet av 2022. Trots bud från flera investerare är han fortfarande ensam ägare i företaget. Fler viljor skulle riskera att konceptet urvattnas, är farhågan.

Verksamheten har vuxit snabbt och har i dag ett 20-tal anställda och omkring 5 000 listade patienter. Trots att det inte är ett krav från regionen håller vårdcentralen öppet till klockan åtta på kvällen. Det finns även ett mobilt team bestående av läkare och undersköterska som gör hembesök hos äldre patienter som bor inom kommunens gränser och har hemsjukvård. Inte heller det mobila teamet är ett krav från regionen, utan en del av Mahmoud Almohtasibs vision av hur primärvården kan och borde fungera.

Han påpekar att varje hembesök hade blivit ett besök på en akutmottagning om det mobila teamet inte funnits är en stor vinst för sjukvården som helhet.

Flera politiska partier har varit på studiebesök på vårdcentralen, och Mahmoud Almohtasib förhoppning är att hans koncept ska sprida sig och plockas upp av fler verksamheter i sjukvården.

– Om regionen hade bett mig om hjälp att bygga upp vårt arbetssätt på fler platser hade jag sagt ja direkt.

Sex timmars arbetsdag kan bli valfråga

Göran Kecklund, professor på Stockholms universitet, forskar om stress och arbetstider och uttalar sig ofta i tidningar angående olika typer av arbetstidsförkortningar. Han har märkt att fler och fler journalister hört av sig angående både sex timmars arbetsdag och fyradagarsvecka den senaste tiden, och tror att ämnet kan segla upp som en viktig valfråga 2026.

Professor Göran Kecklund forskar på arbetsmiljö och stress.

– SOM-institutet gjorde en studie 2021 som visade att många är positiva till förslag om reducerad arbetstid. Bland kvinnor tycker 59 procent att det är en bra idé, och jag skulle tro att den siffran har ökat sedan dess, säger Göran Kecklund.

Han menar att kortare arbetstid skulle få flera positiva effekter i många yrken inom vård, skola och omsorg som i dag har hög arbetsbelastning.

– Egentligen finns det nog flera yrken där man jobbar med människor som hade behövt jobba färre timmar redan i dag, eller i går.

Samtidigt finns det risker som gör att politiker i kommuner och regioner än så länge håller emot.

– Det finns ganska få verksamheter i offentlig sektor där man skulle kunna åstadkomma samma arbetsmängd på 32 eller 30 timmar per vecka som man i dag gör på 40 timmar. Farhågan är att kortare arbetstid leder till ännu högre arbetsbelastning, att en ansträngd ekonomi blir ännu mer ansträngd och att man tappar de positiva effekterna, säger Göran Kecklund.

Bra arbetsmiljö handlar om mer än fikabröd

Arbetsmiljön och i förlängningen personalbristen har länge varit ett av de största problemen i sjukvården, och får flera negativa följdeffekter. Många sjukhus, vårdcentraler och mottagningar är beroende av hyrpersonal, där det är ett alternativ. Andra verksamheter tvingas lägga ner för att det inte går att rekrytera personal.

Mahmoud Almohtasib på vårdcentralen i Eskilstuna är övertygad om att sex timmars arbetsdag är en del av lösningen, även i ekonomiskt tuffa tider som nu.

– Vi har ett problem att lösa, vi måste ju göra något! Jag hade gärna sett att politikerna vågar driva på för riktiga reformer i vården, säger han och fortsätter:

– En bra arbetsmiljö handlar inte om lite fikabröd i personalrummet, det ska vara äkta. Mina kollegor måste må bra om de ska kunna ta hand om patienterna på ett bra sätt. Det är inte så lätt att locka kompetens till Eskilstuna, arbetstiden blir en stor morot för många. Det har varit en succé för oss, och ett kvitto på att det fungerar i verkligheten.

Går det att få ekonomi i verksamheten trots kortare arbetstid?

– Ja, det går. Jag sitter just nu och går igenom siffrorna för 2023 och vi kommer gå plus, säger Mahmoud Almohtasib.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter