För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Neil Ormerod, Vänsterpartiet Uppsala, vill få bort marknadsvården

Sverige måste stödja Palestinas sjukvård

Läget på Gazaremsan, Palestina, beskrivs som en humanitär kris som fördjupas för varje minut som går. Omfattande bombattacker drabbar civila och sjukvården är på väg mot en total kollaps enligt flera medier. Sjukvårdspersonal flyr och Israel tvingar sjukhus att evakuera svårt skadade. Dricksvattnet är avstängt, läkemedlen håller på att ta slut och antalet skadade ökar konstant.


Utvecklingen berör många människor runt om i världen. Det gäller inte minst de som arbetar med eller inom sjukvården. Här finns starka traditioner och etiska ställningstaganden om att alla har rätt till sjukvård och att sjukhus och vårdpersonal ska skyddas av alla parter. När Israel ignorerar detta blir många upprörda. En av dem är Vänsterpartiets gruppledare i Region Uppsala Neil Ormerod.

– Hamas terrorattentat var ett fruktansvärt brott med urskillningslöst våld mot barn och andra oskyldiga människor. När Israel väljer att möta Hamas terror med att bomba tusentals civila och medvetet förneka dem möjlighet till sjukvård är även detta ett brott mot allt vad mänsklighet innebär. Utvecklingen i området är fasansfull att beskåda på håll, säger Neil.


Runt hela världen lyfts krav på att Israel måste visa medmänsklighet och ta hänsyn till internationell lag. Läkare utan Gränser kräver att Israel ska garantera säkra zoner, dricksvatten och ett eldupphör. Samtidigt vägrar Israel låta nödhjälp komma in via Egypten samtidigt som ingen tillåts lämna Gaza.

– Det är ovärdigt en stat som kallar sig demokratisk att vägra människor dricksvatten och sjukvård. Att sedan den svenska regeringen sluter upp bakom Israels bombningar av oskyldiga människor utan några som helst invändningar är också en skam för Sverige. Svenska regeringen borde göra som andra EU-länder, som Irland till exempel, och kräva att Israel följer internationell rätt och att Israels ockupation av Palestina upphör så snart som möjligt. En sådan utveckling mot fred och försoning skulle även minska den Iranstödda terrorsekten Hamas möjligheter att vinna stöd, fortsätter Neil.


Neil skulle gärna se en diskussion i Sverige om hur vi kan hjälpa de som drabbas av kriget och
ockupationen. Som sjukvårdspolitiker ser han att Sverige borde kunna hjälpa till med sjukvårdsmaterial eller personal som är beredd att hjälpa till. Han kommer lyfta frågan till sina kollegor i partiet runt om i landet om man kan hitta initiativ för att stödja de oskyldiga som drabbas.

– När Ukraina attackerades av Ryssland var det fantastiskt att se hur Sverige kunde agera så snabbt. Det borde vi kunna göra nu också. Som jag ser det borde Sverige så snart som möjligt upprätta ett fältsjukhus eller hitta andra sätt att stödja sjukvården för drabbade palestinier. Våra regioner borde också kunna se över hur vi kan bidra med personal eller andra resurser, säger Neil.


Vill du veta mer om Vänsterpartiets politik inom Israel-Palestinakonflikten kan du läsa mer här:
Vänsterpartiets Hemsida.

Debattartikel i Aftonbladet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter