För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Satsa på sjukvården
Spela videoklipp

(V): Rädda välfärden från högerpolitiken

Med kraftigt höjda statsbidrag till välfärden och en satsning på tandvården vill Vänsterpartiet rädda välfärden. Det var budskapet när partiets ledande företrädare presenterade sitt förslag till budget i veckan.

Med högerregeringens budget väntar stålbad och nedskärningar i den svenska välfärden menade Nooshi Dadgostar och partiet ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati när de presenterade vänsterns alternativ. De pekade på Sveriges kommuner och regioner (SKR) som säger på att det saknas 28 miljarder i välfärden nästa år. Trots detta satsar regeringen knappt en tredjedel.

-Sverige står inför Kristersson och Åkessons nedskärningar. Det kommer bli nedskärningar i sjukvården, skolan och omsorgen eftersom regeringen lagt pengarna på skattesänkningar. Nu måste vi rädda välfärden. Man ska kunna lita på att sjukvården finns där när man behöver den och att barnen får en riktigt bra skola, säger Nooshi Dadgostar (V), partiledare.

För att stoppa denna attack på välfärden vill Vänsterpartiet skjuta till 20 miljarder utöver regeringens budget. Det innebär att besparingarna i kommuner och regionerna skulle kunna stoppas.

Carina Örgård är Vänsterpartiets regionråd i Västra Götalandsregionen där hon sedan valet styr i minoritet tillsammans med S och Mp. Hon säger att det ekonomiska läget är tufft och frustrationen över regeringens uteblivna satsningar på sjukvården är stor.

Carin Örgård Vänsterpartiet
Carina Örgård är kritisk till M-SDregeringens attack på välfärden.

-Alla som har lite insikt i hur situationen ser ut inom hälso- och sjukvården ser att det behövs med resurser. Det regeringen nu gör mot sjukvården saknar motstycke i modern tid. Inte ens under 90-talskrisen kunde vi se detta iskalla agerande, säger Carina Örgård (V).

Hon lyfter också fram det provocerande i att regeringen prioriterar sänkta skatter på plastpåsar, bensin och snus före att sjukvården får resurser. Nu kommer politiken behöva handla om att hantera en ekonomisk kris som regeringen gör allt för att förvärra. 

-Vi gör nu vårt bästa för att hälso- och sjukvården ska fungera så bra som möjligt och att vi ska kunna utveckla vårt arbete som arbetsgivare. Men det är tuffa tider för många och tuffare lär det bli. Därför är jag glad att Vänsterpartiet presenterar en statsbudget som är en tydlig motvikt till högerpolitiken och som hade kunnat göra skillnad på riktigt för medborgarna i hela Sverige, fortsätter Carina.

Med Vänsterpartiets förslag till statsbudget hade regionen kunnat vara mer offensiv med satsningar och faktiskt förstärka sjukvården för medborgarna. För även om Vänsterpartiets budget inte kommer genomföras är det viktigt att de politiska alternativen lyfts fram, resonerar Carina.

Hon märker redan nu att många är upprörda och besvikna över de konsekvenser som högerns politik får i välfärden i allmänhet och i sjukvården i synnerhet. Hon kommer därför med en sista uppmaning till alla om att engagera sig för att sätta press på regeringen och för att visa att det finns ett starkt stöd för en välfärd som fungerar för alla.

-Det är bara när vi är många som går samman och arbetar tillsammans som vi kommer kunna skapa verklig förändring. Vi kommer självklart göra vårt bästa utifrån situationen som vi är i just nu, med ekonomisk kris och underskott. Men vi måste få till en förändring där vi får en regering som prioriterar jämlikhet och välfärd. Så min uppmaning är att alla som nu känner att Sverige är på fel väg – se till att engagera dig. Tillsammans kan vi vända detta, säger Carina Örgård (V).  

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter