För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Vänstern föreslår halverade priser på bussen

Det ska vara enkelt och billigt att ställa om och göra resandet mer klimatsmart. Det var budskapet när Vänsterpartiet presenterade sin vårbudgetmotion i riksdagen. Med en halvering av priserna i kollektivtrafiken och investeringar i utbyggd trafik skulle ge både klimatnytta och starkare hushållsekonomi menar partiet.

Linda Snecker om vänsterns förslag om billigare kollektivtrafik.

Vi möter Vänsterpartiets riksdagsledamot och talesperson för trafikfrågor Linda Snecker på resecentrum i hennes hemstad Norrköping. Hon kommer hem med tåget några dagar efter att partiet presenterat budgeten i riksdagen.

– Ett stort hinder för många att ställa bilen och åka kollektivt är priset. Vi har sett kraftiga prisökningar inom kollektivtrafiken under många år. Det har gjort det betydligt dyrare att ställa om resandet, säger Linda.

Den sista tiden har länder som Spanien och Tyskland genomfört radikala reformer där priserna i kollektivtrafiken sänkts ordentligt vilket också lett till kraftigt ökat resande menar Linda som tycker att Sverige borde ta efter.

– Idag går Sverige åt helt fel håll. Vi ser att det blir dyrare och svårare att resa kollektivt. Det kommer aldrig vara hållbart. Vi ser ju också att det i dessa ekonomiska tider skulle kunna vara en rejäl lättnad i hushållsekonomin för många om det blev billigare att resa, fortsätter Linda.

Kollektivtrafiken måste vara en viktig del i klimatpolitiken enligt Vänsterpartiet som vill ha en modern klimatlag. Där vill man se till att värna kollektivtrafiken i hela landet till rimliga priser. Därför avsätter partiet också 5 miljarder kronor till utbyggnad och förstärkningar av kollektivtrafiken.

– Med billigare kollektivtrafik kan fler ställa bilen, säger Linda.

– Med lägre priser och bättre tillgänglighet så kan vi ta ett rejält kliv i rätt riktning. I stora delar av landet kan vi få väldigt många att ställa bilen och resa kollektivt istället. Det skulle vara en stor vinst för både klimat och ekonomi, säger Linda.

Att resa kollektivt är inte alltid ett alternativ. För många på landsbygden är turtätheten för låg eller så saknas det helt kollektivtrafik. Det är något som Linda är väl medveten om och hon menar att Vänsterpartiet har med sig det perspektivet i politiken också.

– Självklart ska man kunna bo och arbeta i hela landet. Vi måste ha en politik som gör att landet håller ihop. Det finns de som inte kan klara sig utan bilen och så kommer det alltid att vara. Det är inte något problem om vi kan ställa om resandet för de som bor i och i närheten av städerna, avslutar Linda.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter