För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sverige

Ali, Nooshi, Linda, Carina och Elisabeth från Vänsterpartiet vill ge sjukvården mer resurser

Vänsterpartiet kräver extra pengar till sjukvården

Sveriges kommuner och regioner (SKR) beräknar att underskotten i landets regioner blir 24 miljarder kronor nästa år. Detta var inte känt när regeringen lade sin budget för 2024 under hösten. Därför kräver Vänsterpartiet att regeringen lägger en ändringsbudget för att skydda sjukvården.

Redan i år har sjukvården skurit ner och stramat åt i stora delar av landet på grund av inflationens påverkan på ekonomin. Nästa år riskerar läget att förvärras ytterligare, menar Vänsterpartiet.

– Sjukvården måste skyddas mot nedskärningschocken, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet. Vården var väljarnas viktigaste fråga inför valet 2022 men nu väntar försämringar istället för förbättringar om inte regeringen agerar. Var är Kristersson? Var är Åkesson?

Carina Örgård är regionråd för Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen. Hon håller med om att situationen i regionerna är oerhört tuff:

– Chefer och personal börjar prata om ifall vi kan sluta ge spruträdda barn belöningar, de där studsbollarna man ger till fyraåringar. Eller om vi kan sluta med laktosfri mat på ätstörningsenheten.

Ali Esbati är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson och ledamot i riksdagens finansutskott. Han lägger idag ett förslag i utskottet om att regeringen måste ta sitt ansvar och skjuta till de pengar som behövs för att rädda välfärden.

– Det finns inget rationellt skäl till att välfärden ska sättas på svältkur. Sveriges finanser är urstarka och bara en handfull länder kan uppvisa en så stor förmögenhet, säger han.

I Vänsterpartiets förslag specificeras ingen exakt summa, men då underskottet för både kommuner och regioner förväntas bli 31 miljarder kronor borde tilläggsbudgeten vara i den storleksordningen, menar Esbati.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter

Välj region för att se fler nyheter