För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Fler får råd att ta bussen

Text: Sandra Levin (V) ersättare i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden

Fler får råd att ta bussen

Bra och billig kollektivtrafik är en satsning på folkhälsan.

Just nu pågår stora satsningar på tillgänglig och billig kollektivtrafik runt om i Europa. Tyskland har ett billigt årskort som gäller i hela landet. Luxemburg har infört avgiftsfri kollektivtrafik. I Sverige gör regeringen tvärtom och prioriterar bilresande. Det är lätt att känna maktlöshet och frustration. Särskilt när vi vet hur viktig en fungerande kollektivtrafik är för att klara klimatomställningen. 

Men trots ett tufft utgångsläge har vi i den nya majoriteten i Region Uppsala enats om några saker som under mandatperioden kommer att förbättra för resenärer i länet: 

  • Åldern för barn som åker gratis i vuxens sällskap höjs från sju till elva år. 
  • Priset för enkelresor ska ses över. 
  • Gratis sommarlovskort för barn och unga. 

Det är bra klimatpolitik. Det är också bra politik för människors hälsa och mående. Alla har inte råd med lyxiga utlandssemestrar. Men det här gör det lättare för flerbarnsfamiljen att ta bussen till ett utflyktsmål eller för tonåringen att slippa hamna utanför när kompisgänget åker och badar. 

I förlängningen är en bra och billig kollektivtrafik en satsning på folkhälsan. Vi är glada över att kunna göra livet lite lättare för familjer i Uppsala län som kämpar med ekonomin. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter