Inom Kommunal pratar man om löneutvecklingen som en hängmatta. Att erfarna undersköterskor ska få rätt lön är en stor utmaning för facket.
– Vi har så många som jobbat så länge och inte värdesätts. Det gör att man tappar sugen, säger Pia Söderman, sektionsordförande för Kommunal i Region Uppsala.
Just nu råder brist på undersköterskor. Det gör det lättare att begära en högre lön när man söker jobb, särskilt om man har erfarenhet av till exempel arbete på en akutmottagning, något som är bra enligt Pia Söderman. Men samtidigt gör det att de som arbetat länge och kommit in på en låg lön släpar efter lönemässigt.
– En del kan komma in på 30 000 kronor. Har du då själv jobbat i över 20 år och ligger på 29 och så ska du lära upp den som kommer in på 30; det blir mycket upprörda känslor.
Inom Kommunal brukar man prata om ”hängmattan”. I stället för en uppåtgående kurva ser löneutvecklingen ut som en hängmatta där många som arbetat några år ligger lägre än de nya i yrket. Det har också visat sig svårt att komma åt problemet.
– Chefen kan säga ”jag kan inte matcha din lön men om du slutar och kommer tillbaka om ett halvår så kan jag matcha”. Men varför inte på en gång? Det är fel någonstans i systemet, säger Pia Söderman.
Hon efterlyser tydligare kriterier för lönesättning och att chefer kommunicerar vad man förväntar sig av de anställda och varför de hamnar på en viss lönenivå.

Lönen och att det är ett tungt arbete med helg- och nattjobb gör att många lämnar yrket. Det är vanligt att äldre går i pension tidigare än planerat.
En lösning som Kommunal lyft fram för att behålla fler undersköterskor är att inrätta handledartjänster för äldre och erfarna undersköterskor
– Det kan till exempel finnas dem med en arbetsskada som har svårt att arbeta kvar som undersköterska. Vi har tjatat i flera år på arbetsgivaren att många av de här personerna är mycket erfarna, låt dem ge handledning till de nya. Men det har inte gjorts. Det har börjat hända lite saker nu, men jag vet inte hur fort det går.
Pia Söderman hoppas även att det ska gynna lönerna att undersköterska blir en skyddad yrkestitel.
– På så sätt blir det tydligt att det är en roll som inte vem som helst kan ta.
Hon fortsätter:
– Vi är en viktig yrkesgrupp och det märks om vi är borta. Undersköterskor är nära patienten och sköter den basala omvårdnaden och kan se saker tidigt och signalera om det är något som inte stämmer.