För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Bristande styrning av sjukvården ger sämre vård för Östergötarna

Löneläget ”katastrof” i Region Uppsala

– Jag lämnade en tjänst jag trivdes med, till största delen på grund av det ekonomiska läget. 

Cecilia Wineström har nyss bytt jobb. Hennes tidigare tjänst som distriktssköterska i Region Uppsala är det ingen som har sökt och nu har ansökningstiden gått ut.

– Tyvärr är löneläget i katastrofalt dåligt i jämförelse mot övriga landet. Vi behöver matcha upp vår lönenivå till andra storstäder. 

Cecilia Wineström påpekar att många specialistsjuksköterskor har bekostat sin vidareutbildning själva och har höga studielån. Och specialistsjuksköterskor behövs överallt. 

Cecilia Wineström är distriktssköterska

– Vi pratar ofta om Akademiska och den enorma personalflykten. Men glömmer ibland bort sköterskorna som arbetar i Nära vård och hälsa. Även deras arbetsmiljö och lönenivå behöver vi se över. Att kunna pensionsspara, få livet gå runt och känna trygghet på jobbet.

”Pinsamt” är Jenny Parkerts omdöme om löneläget för undersköterskor. Hon arbetar själv som undersköterska på Akademiska och är förtroendevald i Kommunal.

– Jag har till exempel en medlem vars lön jag försöker bråka upp, som har arbetat i sju år och tjänar drygt 24 000 i månaden. Ibland tror jag inte människor vet vad vi undersköterskor gör och hur lite vi tjänar. 

Just nu pågår ett arbete med att få upp de allra lägsta lönerna för undersköterskor. Det behövs, men Jenny Parkert varnar också för att glömma bort erfarna undersköterskor

– Det finns de som har jobbat i 30 år med en massa erfarenhet som bara tjänar någon tusenlapp mer än de som räknas om mest lågbetalda. Det känns som vi alltid blir bortglömda. 

Jenny Parkert, undersköterska

Att lönerna är viktiga för att lösa problemen inom vården är både Jenny Parkert och Cecilia Wineström överens om. 

– Vi behöver vara fler anställda på golvet. Arbetsbördan och stressen är också något som får allt fler att lämna vårdyrket helt.  Det är en orimlig ansvars- och stressbörda. Med bättre konkurrenskraftiga löner får vi tillbaka våra sjuksköterskor, vi slipper obemannade rader och blir fler. Nu utarmas resurserna i regionen, säger Cecilia Wineström.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter