För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Seniortjänster för erfaren vårdpersonal

I Region Uppsala kan äldre, erfaren vårdpersonal komma att erbjudas kortare arbetstid med särskilda handledartjänster. 

  • Vi ser att alltför många inte orkar hela vägen fram till pensionen. Om fler ska stanna kvar i vården är kortare arbetstid en faktor som spelar stor roll, säger Salima Korshed (V) som sitter i regionstyrelsen. 

Vänsterpartiet har länge drivit att seniortjänster ska införas, i första hand för undersköterskor i Region Uppsala. Nu håller det på att bli verklighet. I den uppgörelse som den nya politiska majoriteten har träffat finns en punkt om att äldre, erfarna medarbetare ska kunna erbjudas tjänst som senior handledare. 

  • Att vårdpersonal slutar i förtid gör att fler får en lägre pension än vad de skulle ha behövt få, förklarar Salima Korshed. Det blir ofta en kvinnofälla. 
  • Samtidigt tappar regionen värdefull kompetens, detta i en tid då vi behöver all personal vi kan få. Seniortjänster gör att fler orkar arbeta kvar och kan dela med sig av sin erfarenhet. 
Salima Korshed

Tjänsterna kan utformas på olika sätt. Ett exempel kan vara att gå ner i tid med bibehållen lön och få ägna en del av tiden till handledning av mindre erfarna kollegor. 

  • Jag tycker seniortjänster är något som verkligen behövs, säger Jenny Parkert, undersköterska på Akademiska och sjukvårdspolitiker för Vänsterpartiet. Det är också en uppmuntran för oss som har jobbat länge, vi får en möjlighet att utvecklas genom att utveckla andra. 

På många håll finns en stor personalomsättning inom vården. Då blir det ännu viktigare att det finns erfarna kollegor att vända sig till. Jenny Parkert arbetade i ett halvår på en annan avdelning och kom sedan tillbaka till sin förra arbetsplats. 

  • Jag kände igen ungefär tre undersköterskor på avdelningen, resten var nya. När ny personal ska lära upp ny personal försvinner lätt viktiga rutiner. Man behöver ha dem som man hela tiden kan ställa frågor till.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter