För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Vänsterseger i nämnden

V: Vi vann striden i nämnden!

Text: Ann-Kristin Hilli, andra vice ordförande, Fastighets- och servicenämnden

Att vi har ont om pengar i välfärden känner nog de flesta till. Därför ska våra skattemedel användas så klokt och effektivt som möjligt. Ett exempel är att inte hyra sina egna vårdcentraler.

Det blev aktuellt för oss i Fastighets- och servicenämnden när Stenhagens vårdcentral skulle byggas. Förslaget var att låta ett privat företag bygga en vårdcentral på Region Uppsalas mark som regionen sedan skulle få hyra. 

Här reagerade vi i Vänsterpartiet starkt. Att hyra vårdlokaler är betydligt dyrare på sikt jämfört med att äga dem. Dessutom ger det mindre inflytande. Varför skulle vi välja ett sämre och dyrare alternativ? Varför skulle våra skattepengar gå till en privat fastighetsägare?

Vi beväpnade oss med fakta och goda argument. Som till exempel att lösningen med att upphandla och hyra skulle bli 20 procent dyrare än att bygga och äga lokalerna själv. 

Sedan tog vi striden i nämnden. Vi fick med oss resten av oppositionen och det räckte för majoritet. Nu tyckte Fastighets- och servicenämnden istället att regionen själv skulle äga Stenhagens vårdcentral. 

Då svängde styret i Region Uppsala. I investeringsplanen finns idag avsatt medel till att bygga en vårdcentral i regionens regi. 
Det innebär att välfärdens pengar kommer att användas bättre och mer resurser kan gå till vård – inte till privata hyresvärdar. Vänsterpartiet gör skillnad i politiken!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter