För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Vänstern tar makten i Uppsala

Vänstern efter maktskiftet ”Vi vill värna sjukvården”

Vi vill slå vakt om och värna sjukvården i en svår tid. Så säger Neil Ormerod, regionråd för Vänsterpartiet, som nyss presenterat ett nytt majoritetsstyre i Region Uppsala.

*Vad är det som har hänt i Region Uppsala?*

– Vänsterpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet kommit överens om att ta makten i Region Uppsala. Tillsammans utgör vi en majoritet i regionen.

*Varför blir det maktskifte just nu?*

– Efter valet 2022 bildades ett borgerligt styre i minoritet. Det blev en rätt svajig tid och efter att Sverigedemokraterna sent i höstas gått ut och krävt ett lokalt ”Tidöavtal”, där de skulle få större inflytande, blev situationen till slut ohållbar.

– En av de saker som förenar våra partier är att vi anser det behövs en politisk majoritet för stabilitet i regionen. I synnerhet nu när det är ett väldigt tufft läge. Kostnaderna ökar, samtidigt som statsbidragen från regeringen hittills har varit helt otillräckliga. Då tycker vi att politiken måste få fokusera på att ta hand om det allra viktigaste för invånarna i länet, som vård och kollektivtrafik.

*Många beskriver situationen i vården som mycket tuff. Hur ser du på att komma in och ta över styret i det läget?*

– Jag tycker det är bra att Vänsterpartiet finns med i styret och har inflytande över vården. Vi ska göra vårt bästa för att slå vakt om och värna sjukvården i en svår tid.

Neil Ormerod vill se mer pengar till regionerna.
Vänsterpartiets Neil Ormerod är glad över maktskiftet i Region Uppsala.

*Hur vill du arbeta för att behålla personal i vården?*

– Jag vill förbättra relationerna till facken. Personalen ska inte känna att beslut tas över deras huvuden. Det är också viktigt att erfarenhet ses som en merit. Den som stannar kvar och utvecklas på exempelvis Akademiska ska märka av det i lönekuvertet. I dag kan vi se exempel på hur lojala, ofta lite äldre medarbetare får rollen som mentorer åt hyrpersonal och nyanställda som går in på en högre lön. Så ska det inte vara.

– Vi vill också utveckla arbetet med seniortjänster som underlättar för äldre att arbeta kvar och införa fler handledartjänster som skulle förbättra för alla som arbetar. Allt går inte att förändra över en natt, men vi har en tydlig riktning på vad vi vill göra.

*Hur ser du på att styra i en konstellation med Centerpartiet, som ligger ganska långt från Vänsterpartiet i många frågor?*

– Det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet har en annan syn på exempelvis arbetsrätt än Centerpartiet. Men det är troligen lättare att komma överens på lokal nivå. Vi har också en hel del som förenar oss när det gäller satsningar på förlossnings- och kvinnosjukvård, miljö, klimat och vård på landsbygden.

Läs mer om maktskiftet i Altinget, SVT eller UNT.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter