För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Vänstern tar ansvar i en svår tid

Neil Ormerod vill se mer pengar till regionerna.

Detta är en ledare av:
Neil Ormerod (V). regionråd

Det är i en svår tid som vi tar makten i Region Uppsala. Men vi är övertygade om att Vänsterpartiet behövs i ett majoritetsstyre. 

Det senaste året har rapporterna om krisen i vården avlöst varandra. I höstas bedömde SKR att det skulle behövas 20 miljarder mer i statsbidrag till regionerna under 2024. Regeringens budget gav sex miljarder. Det finns alltså ett gap på 14 miljarder kronor. 

Det kan översättas till vårdpersonal, löner, arbetsmiljösatsningar, ingrepp, behandlingar och omvårdnad som det saknas resurser till. I vissa fall har regioner fått låna pengar för att kunna betala ut löner. 

Vi ser vårdkrisen i Region Uppsala också. Akademiska sjukhuset går nästan en miljard back. Kostnaderna för vårdpersonal drar i väg, mycket på grund av att det saknas personal. 

Det är i en svår tid som vi tar makten i regionen. Det kommer krävas många tuffa beslut och kompromisser, både av oss och av de partier vi samarbetar med. 

Men vi väljer ändå att ingå i ett styre. För vi är övertygade om att det behövs mer vänsterpolitik i Region Uppsala. När Tidöregeringen står passiv och ser på hur regionerna går på knäna krävs modiga och handlingskraftiga regionpolitiker. Vi vill förvalta väljarnas förtroende genom att slå vakt om och värna vården. 

Vi vill lyssna på dem som sliter inom vården varje dag och försöka fatta kloka beslut tillsammans med dem. Vi vill att alla som bor i Uppsala län ska ha rätt till en god och jämlik vård och att de ska känna sig trygga i vetskapen att de får rätt vård i rätt tid. Allt det är betydligt lättare att uppnå med ett stabilt styre. 

I stället för ett högerstyre i minoritet där SD krävt inflytande, får Region Uppsala nu ett S-V-C-MP-styre som med god marginal samlar en politisk majoritet i regionen. 

Vi tar ansvar för vården i en svår tid och vi kommer göra vårt allra bästa. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter