För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Varje år blir vi överkörda

Text: Jenny Parkert

Visste ni att det finns avdelningar som anställer hyrpersonal för att det är brist på undersköterskor? 

När personalen på Akademiska och Lasarettet i Enköping tillfrågas vad som är viktigast så säger de arbetsmiljö, hållbara arbetstider och lönen. 

Om vi börjar med arbetsmiljö. Personerna vi ska vårda blir äldre, sjukare och tyngre – både psykiskt och fysiskt och det är ofta brist på personal. Allt fler sjukskriver sig för att kroppen tar slut.

Vad är hållbara arbetstider då? Det är att orka jobba ett helt arbetsliv, utan att gå på knäna. Så är det inte idag. Vi har flera olika arbetstidsmodeller. I alla finns rotation – kväll, dag och natt.  Räddningen för dem som inte vill jobba rotation är att jobba enbart natt, vilket också är tungt för kroppen. 

Slutligen lönen. När jag frågar undersköterskeelever vad de ska bli när de är färdiga svarar endast ett fåtal att de ska vara undersköterskor. De vill vidareutbilda sig. Varför? Den dåliga lönen. Varje lönerevision får vi höra att det måste satsas på sjuksköterskorna för att de ska stanna kvar. Tänk er själva hur det skulle kännas att varje år bli överkörda, skulle du vilja stanna kvar?

Jag vill säga att jag är en stolt undersköterska som älskar mitt jobb att ta hand om andra. Jag vet hur mycket vi ger av oss själva för att ge patienterna en dräglig tillvaro. Det är dags att lyssna på oss på golvet. Annars fortsätter undersköterskebristen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter