För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Uppsala

Väljarna krävde nya tag i Region Uppsala. Trots det regerar alliansen vidare i minoritet.

Vi kommer tvinga fram förbättringar i vården!

Text: Neil Ormerod, regionråd (V)

Under valrörelsen träffade jag många människor, både sjukvårdspersonal och patienter, som satte sitt hopp till Vänsterpartiet för att åstadkomma en förbättring i Region Uppsala.

Mycket riktigt fick Vänsterpartiet ett rekordhögt stöd i valet. Med 11,7 procent samlar vi fler väljare än någonsin bakom vår politik för mer resurser till sjukvården och en billigare kollektivtrafik. Samtidigt backade de styrande partierna stort. Väljarnas dom var hård, de krävde nya tag i Region Uppsala.

Valresultatet var ingen överraskning. Som regionråd har jag fått höra många vittnesmål från sjukvården om dålig arbetsmiljö och brist på resurser. Rubriker om kris på akuten och överarbetad sjukvårdspersonal har setts mycket de senaste åren. Vårdköerna blir allt längre och många, inklusive barn med särskilda behov, får vänta alldeles för länge för hjälp. (För att inte tala om problemen med tåg- och busstrafiken).

Tyvärr gick även SD fram i valet. De rödgröna partierna (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) saknar tre mandat för egen majoritet. Det har gjort det möjligt för partierna i den gamla borgerliga alliansen att fortsätta att styra – med hjälp från SD. 

Det är många som förvånas över att just Centerpartiet har valt att styra på SD-mandat. Jag tror att det hade varit möjligt för oss att bilda ett styre med Centerpartiet, som i många andra delar av landet. Tillsammans kunde vi ha satsat på en sjukvård som når hela länet och utjämna skillnader i hälsa. Och på åtgärder för en friskare befolkning. Men Centerpartiet valde tryggheten i Moderaternas famn. Jag kan förstå att man vill känna sig trygg med gamla kompisar, men med det följer både nedskärningar i sjukvården och nya privatiseringar. Och det är det sista som sjukvården behöver idag.

Så trots valresultatet blir det fortsatt opposition för Vänsterpartiet. Men med ökat stöd kommer fler möjligheter att påverka. Alliansstyret och SD kommer inte att få en lugn stund, och vi kommer att göra allt vi kan för att tvinga fram förbättringar i vården. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter