För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Värmland

Vi anger inte. Den 10/9 hölls demonstration mot regeringens angiverilag.

Alla tillsammans för mänskliga rättigheter

Hela vår välfärd är uppbyggd efter principer av mänskliga rättigheter. Det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till vård, skola och omsorg.  När vi ändrar i välfärdens uppdrag eller gör marknad av den, får andra värden ett större utrymme. Det är en oacceptabel utveckling och något som vi måste vända. 

Regionernas ekonomiska situation är värre än under 90-talets ekonomiska kris, rapporterar SKR. Regeringen säger att man inte ska lämna regionerna i sticket, samtidigt som Sveriges regioners samlade underskott beräknas bli 28 miljarder 2023, utan kompensation från statligt håll. Vi är redan lämnade i sticket, och regionernas valmöjligheter är vilka och hur stora besparingsåtgärder vi ska göra. Man svälter helt enkelt ut välfärden, regeringens handlingsförlamning splittrar välfärden.

Vi ser också många andra delar där Tidöpartierna vill låta andra värden än rättigheter styra. En av överenskommelserna i Tidöavtalet var att de vill införa att våra välfärdsmedarbetare ska ange människor som vistas i landet utan uppehållstillstånd eller medborgarskap. I det angiverisamhälle de vill forma vill de skapa ännu större klyftor, de vill ha ett tydligt vi och dom-samhälle, där misstänksamhet och rädsla styr. 

Vi har en regering som tydligt visar att de inte vill ha ett likvärdigt samhälle, och inte heller en välfärd som håller ihop. Genom angrepp från flera håll så bryts det som håller ihop vårt samhälle isär. Det måste vi bekämpa med all kraft vi har.

Genom att vara en del av ett styre i en region gör vi vad vi kan med att använda pengarna rätt i regionen. Trots ekonomisk kris och tuffa beslut som behöver fattas för att vi ska få en ekonomi som går ihop, så gör vi också satsningar för ett mer tillgängligt Värmland, du kan läsa mer om vår satsning på vårdcentraler i tidningen. Vi har också tagit ställning emot förslaget om angiverilag och vi har tydligt talat om att vi står bakom vår personals rätt att inte behöva ange, de ska få göra sitt jobb. 

Men det är inte bara politiker i regioner och kommuner som skapar en förändring i samhället – det måste vi alla göra tillsammans. Protestera, demonstrera och hålla ihop. Tillsammans skapar vi ett samhälle som håller ihop.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter