För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Värmland

Bota vårdens ojämställdhet 

Män får dyrare mediciner utskrivna än kvinnor. Hjärtsjukvården är mer avancerad för män än för kvinnor. Män får dyrare rullstolar utskrivna. Kvinnor får vänta längre på gråstarrsoperation. Det visar en rapport från 2019 om ojämställdhet i vården från SKR (då SKL).

Varje djupdykning inom ett område verkar ge slutsatsen att vården är ojämställd och det är kvinnor som får betala för det med lidande och faktiskt också liv. Att det ser ut så är sannolikt inte medvetet, tvärtom är det brist på medvetenhet och analys som gör att det blir ojämställt. Omedvetna föreställningar och normer gör att vi ser på kvinnor och män på olika sätt, och möter upp därefter. Det enda sättet att komma tillrätta med det är att göra tvärtom. Vi måste våga erkänna att vi har fel och göra vår läxa genom att analysera och jobba för att skapa djupare förståelse.

Hälso- och sjukvård handlar om människors välbefinnande, om rätten att må bra och bli frisk. Det är vår skyldighet att se till att det möts upp jämställt, att kvinnor blir sedda, lyssnade på och får rätt behandling. Vård efter behov och på lika villkor är en mänsklig rättighet.

Parvane Assadbegli, ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor i Vänsterpartiet Värmland

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter