För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Värmland

Vänstern föreslår räddningspaket för vården!

Kritiken mot högerregeringen var hård när Vänsterpartiet presenterade sitt förslag till vårbudget under tisdagen. Trots att sjukvården saknar miljarder så väljer regeringen att inte göra någonting. Vänsterpartiet föreslår därför ett räddningspaket för sjukvården.

– Hjärtsjuka patienter vårdas i korridorerna. Sjukhus delar ut grytlock som ska användas som larm, till patienter. I det läget gör regeringen ingenting. Kristersson och Åkesson borde skämmas, sa Nooshi Dadgostar när partiets budget presenterades i riksdagen.

Vänsterpartiets förslag innebär ett tillskott på 8 miljarder till regionerna. För Region Värmland innebär det 217 miljoner extra redan i år. Det är något som Vänsterpartiets regionråd Elisabeth Björk menar skulle gjort en enormt stor skillnad. 

– Det är tydligt att det är avgörande för sjukvården vem som styr på nationell nivå. SD och högern vänder ryggen mot sjukvården och prioriterar skattesänkningar. Samtidigt går sjukvården på sina knän och skriker efter mer resurser. För oss i hade vi haft ett helt annat läge om Vänsterpartiet haft inflytande över rikspolitiken, säger Elisabeth.

Vänsterpartiets regionråd Elisabeth Björk, välkomnar att Vänsterpartiet trycker på för med resurser till sjukvården i riksdagen.

Ali Esbati, som är Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, medverkade också när vänsterns vårdbudget presenterades. Han menar att det är viktigt att regeringen redan innan sommaren måste ge besked om vad som kommer gälla för sjukvården nästa år.

– I de flesta regionerna görs budgeten för 2024 redan nu och om regeringen inte ger klara besked om ytterligare resurser till sjukvården riskerar vi att se omfattande nedskärningar i sjukvården nästa år, sa Ali.

Det är inte bara ökade generella statsbidrag som Vänsterpartiet föreslår i budgeten. Man vill även låta regionerna få använda alla riktade statsbidrag som generella samtidigt som statsbidragen måste indexeras så att de följer kostnadsutvecklingen.

– Det kan verka som byråkratiska förslag men detta är förändringar som skulle göra sjukvården mer effektiv och att vi skulle slippa massor av onödig administration som riktade statsbidrag medför, fortsätter Ali.

Indexeringen av statsbidragen är helt nödvändig enligt Ali. När bidragen inte följer kostnadsutvecklingen så krymper resurserna till sjukvården. Hade statsbidragen indexerats så hade statsbidragen varit 25 miljarder högre. 

– Hade sjukvården haft de resurserna idag hade situationen sett helt annorlunda ut. Då hade vi kunnat prata om satsningar på personal och kvalitet istället för att diskussionen handlar om nedskärningar och kris, säger Ali.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati menar att regionerna skulle bli effektivare med färre riktade statsbidrag.

För Region Värmland skulle Vänsterpartiets budgetförslag förändra förutsättningarna för sjukvården i grunden, menar Elisabeth. Med stärkta statsbidrag och minskad detaljstyrning skulle det kunna satsas ordentligt på fler anställda och bättre arbetsvillkor.

– Mer personal och bättre arbetsmiljö är lösningen på sjukvårdskrisen. Det kostar pengar. Här är det bra att vänsterpartiet är tydliga när vi ser att högern och regeringen sviker sjukvården, avslutar Elisabeth.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter