För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Värmland

Sjukvården ska byggas utifrån ett grundläggande förtroende för vår personals kompetens och vilja att sköta sina jobb utan orimliga kontrollfunktioner.

Vår viktigaste uppgift – en trygg hälso- och sjukvård efter behov

Text: Elisabeth Björk, regionråd

Vi måste möta utmaningarna vi står inför i hälso- och sjukvården med öppna ögon. Men det räcker inte. Vi måste samtidigt som samhälle komma ihåg att grunden för en bra hälso- och sjukvård är att den ges på lika villkor och efter behov till hela befolkningen.

Efter valet blev det maktskifte i Region Värmland. Styret i Värmland består av Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet. En gemensam drivkraft för den nya majoriteten är att ha ett stort fokus på personalfrågor och arbeta aktivt för att göra regionen till en bättre och tryggare arbetsgivare. Vi har stora utmaningar i hälso- och sjukvården, många är direkt relaterade till bristen på personal. Vi behöver få fler att börja, och fortsätta, arbeta inom vården. 

När jag pratar med personal som arbetar i hälso- och sjukvården svarar nästan alla att det de önskar är fler kollegor. De älskar sitt jobb, tycker om sina arbetsuppgifter och att möta patienter. Det är inte jobbet som är problemet, det är bristen på kollegor. Om vi bara kunde få lika stor spridning på båda dessa bilder av att arbeta i vården – det saknas människor, och det är ett av de mest fantastiska jobben som finns – så skulle vi troligen få in fler som vill arbeta i vården. 

Vi har andra utmaningar. Förtroendet för vården sjunker. Det finns marknadskrafter som tjänar stort på att förtroendet för offentliga vården minskar. Men marknaden har inget intresse av att ge vård till dem som behöver – marknaden vill ge vård till de personer som är lättast och billigast att behandla. En gemensamt ägd hälso- och sjukvård, som ges på lika villkor och efter behov, är något som bygger ett starkt samhälle. Det måste vi prata mer om.

Det är ett stort ansvar som vi fått av värmlänningarna att styra Region Värmland. Vänsterpartiets vallöfte var fokus på att förbättra villkoren för personalen, och det är vår viktigaste uppgift. Om vi samtidigt lyckas med att visa hälso- och sjukvårdens viktiga roll för ett starkt samhälle, då har vi förutsättningar att fortsätta ge den bästa hälso- och sjukvården till alla som behöver den.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter