För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Värmland

Vi måste orka brinna för jämställdheten

Detta är en ledare av:
Elisabeth Björk, regionråd Vänsterpartiet Värmland

Jämställdhet är en fråga om rättvisa och rättigheter. Rätten till livsutrymme, frihet och hälsa. Det ojämställda klassamhället gör att det är många som inte får sina rättigheter uppfyllda, och detta drabbar kvinnor hårdast. 

Under ett öppet hus på SKR pratade jag med en tjänsteperson om hur man arbetar med jämställdhet i en stor arbetsgivarorganisation. Tre punkter ansåg hon var viktigast: rätten till heltid, att dela på det obetalda arbetet och att minska sjukfrånvaron på kvinnodominerade arbetsplatser. Är det lätt? Nej. Går det? Ja. 

Hon var tydligt hängiven frågan: ”Det är systematiskt! Det spelar ingen roll vad vi börjar kolla på, område efter område så konstaterar vi att kvinnor har det sämre när vi väl gör jämförelser”. 

Och jag håller med henne. 

Det var uppfriskande att träffa någon med så brinnande engagemang, för ibland känns det som jag själv brunnit ut. Det är utmattande att ha feministglasögonen på och se det hon beskrev – vart man än börjar gräva så visar sig ojämställdheten. Det syns i hälso- och sjukvården. Kvinnor och män erbjuds olika vård för samma sjukdom. Män får kraftfullare åtgärder och starkare mediciner. Mäns våld mot kvinnor är en pandemi som bara pågår och skördar liv, jorden runt, år efter år. Den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. 

Hela vårt samhällssystem och familjebildande bygger på att minst en jobbar deltid för att istället ha tid för hemmets obetalda arbete. Självklart har det inte förändrats av en ökad andel heltider, och självklart är det kvinnor som utför arbetet. Kvinnor slits ihjäl och tacken är lägre lön och sämre vård. 

Mitt möte med tjänstepersonen på SKR tände upp min avslocknade låga igen, det går inte att gå runt och vara utmattad (trots att det är det vi blir av att leva i det här ojämställda samhället). Det finns bara en väg framåt och det är brinnande och det är systemförändrande. Det handlar om heltidsarbete, friska arbetsplatser och att det obetalda arbetet fördelas jämnt. Det handlar om rättigheter och rätten till ett fritt, hälsosamt liv. För det går, och vi ska göra det tillsammans!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter