För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västerbotten

Stoppa Västerbotten på Grand

Dags att skrota Västerbotten på Grand

Text: Anna Maria Lindgren

Mellan 29 januari och 9 februari genomförs Västerbotten på Grand. Aktörer från Västerbotten, Sverige och världen samlas för erfarenhetsutbyte, nya kontakter, samverkan och påverkan. Ett arrangemang som kostar mycket pengar och som arrangeras i Stockholm, inte i Västerbotten.

Under 2021 lades nästan tre miljoner på arrangemanget, 2,7 miljoner ur regionens tillväxtmedel och 900 000 kr ur egna medel

Vänsterpartiet är kritiska till att regionen lägger skattemedel på ett dyrt företagsevent som kommer få västerbottningar till del. 

– Att vi är kritiska till Västerbotten på Grand är inget nytt, men vi tycker att det är särskilt illa när regionen befinner sig i ett ekonomiskt ansträngt läge, säger Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet.

Vänsterpartiet har under flera år röstat nej till att genomföra Västerbotten på Grand.

– Vi har lagt ett förslag i regionala utvecklingsnämnden om att avveckla Västerbotten på Grand. Den typen av arrangemang behöver inte stödjas med skattemedel, säger Lennart Gustavsson (V), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Ett av argumenten till att ordna eventet i Stockholm har varit att det är svårt att få investerare att resa till norra Sverige. Det ifrågasätter Vänsterpartiet. 

– Västerbotten befinner sig i en expansiv fas och det finns många och goda skäl för investerare och företagsföreträdare att bege sig till Västerbotten. Den bästa marknadsföringen kan vi göra på plats, säger Lilian Nilsson (V), ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter