För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västerbotten

Regeringen fortsätter svälta sjukvården

Statsminister Ulf Kristersson lämnade nyligen ett löfte: regeringen ska se till att vårdpersonal inte behöver sägas upp i den svenska sjukvården. Sedan dess har han varit ovillig att prata om sitt löfte trots att Vänsterpartiet krävt svar.

Vänsterpartiet har nationellt pressat den SD-beroende regeringen för att de ska leva upp till statsministerns löfte om att inga vårdanställda ska sägas upp och har föreslagit att 15 miljarder tillförs regionerna i vårändringsbudgeten. I måndags kom svaret.

– Regeringen skjuter till 6 miljarder kr till regionerna, detta trots att de vet att regionerna räknar med underskott på totalt 24 miljarder kronor. Den ekonomiska situationen är jättetuff i Sveriges alla regioner, säger Jonas Karlberg (V), regionråd i Region Västerbotten.

Jonas Karlberg, regionråd
Jonas Karlberg, regionråd för Vänsterpartiet i Västerbotten.

Media rapporterar om olika varsel. I de norra regionerna genomförs än så länge bland annat visst anställningsstopp (förutom för vårdpersonal), översyn av inköp och ett arbete för att få bukt med beroendet av hyrpersonal. Men underskotten är stora och behovet att mer medel från statlig nivå skriande.

– Sjukvården behöver ökade resurser för att kunna erbjuda bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö, fler vårdplatser samt nya behandlingsmetoder, mediciner och teknik, säger Elin Hoffner (V), regionråd i Region Jämtland-Härjedalen.

Alla fyra norrlandsregioner har också redan höga skatter (kommunal- och regionalskatt sammantaget) jämfört med andra delar av landet, vilket gör att vi inte vill höja regionskatten. Borgerliga skattesänkningar har minskat utrymmet för att omfördela mellan rika och fattiga regioner och i stället ökat företagsvinster och privata förmögenheter hos de redan rika.

– Vi behöver en regering med tydlig politisk vilja som tar sin del av ansvaret för sjukvården, patienternas behov och vårdpersonalens arbetssituation och arbetsvillkor. En regering som inte blundar för att förutsättningarna ser olika ut för Sveriges regioner, säger Nina Orefjärd (V), gruppledare i Region Västernorrland.

Nina Orefjärd, Gruppledare i Västernorrland.

Det finns en stor oro att regeringens agerande är en ambition att öppna upp svensk sjukvård för mer egenfinansiering, mer marknadsvård och privata sjukvårdsförsäkringar.

– Det är en utveckling som skulle leda till ännu mer ökande skillnader i tillgång till hälso- och sjukvård. En sådan utveckling vill varken vi eller majoriteten av svenska befolkningen se, säger Glenn Berggård (V), regionråd i Region Norrbotten

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter