Det är kris i folktandvården i stora delar av landet idag. På många håll fattas tandvårdspersonal och i Västerbotten ökar köerna. Vi tog ett snack med Narges Moradi, tandläkarstudent som läser termin 8 på tandläkarprogrammet, om varför hon valt att utbilda sig till tandläkare.
Narges är 25 år gammal och kommer ursprungligen från Afghanistan. Som sextonåring flyttade hon och hennes familj till Sverige och Vilhelmina där de bodde i två år. Nu läser Narges till tandläkare och har 1,5 år kvar innan hon är färdig.
Varför ville du utbilda dig till tandläkare?
– Under gymnasiet visste jag inte vad jag ville bli, men jag valde att gå natur. Jag visste att jag ville göra något inom vården, jag ville hjälpa till och ha kontakt med människor. Jag ville också ha ett yrke där man jobbar med händerna. Som tandläkare träffar man folk i alla åldrar, både yngre och äldre. När man läser till tandläkare får man både teori och praktik.
Regionerna ansvarar för att folktandvården ska finnas i hela Sverige, även på platser där privattandläkare inte väljer att etablera sig. Men problemen med bemanning leder till att folktandvårdens kliniker bara hinner med barn- och akuttandvård, något de privata ofta väljer bort. Resultatet blir att nyutexaminerade tandläkare ofta anställs av Folktandvården, lärs upp, jobbar några år och sedan lämnar för högre lön hos en privat aktör.
Narges vill gärna jobba inom Folktandvården:
– Det är ett bra ställe att jobba på som ger bra erfarenhet. Sedan kanske jag vill specialisera mig, men vi får se. Mitt fokus i början är att jobba och skaffa mycket erfarenhet.
Är utbildningen tuff?
– Ja, första året är det väldigt mycket teori, många föreläsningar och tentor. Under termin tre börjar man med klinik och får först jobba på dockor. Sedan jobbar man med röntgen och får då träffa sina första patienter. Det är väldigt roligt när man först får lära sig teorin och sedan får öva kliniskt.
Kan du rekommendera utbildningen och yrket till någon annan?
– Ja, varför inte. Om man vill arbeta inom vården och vara i kontakt med många olika människor är yrket bra. Det är bekväma arbetstider och det finns gott om jobb så man riskerar inte att bli arbetslös.
Stora delar av Sverige står utan tandvård. Som vanligt är det landsbygd och mindre städer som drabbas, men även större städer som Umeå märker av bristen på tandläkare inom folktandvården. I Västerbotten saknas i dagsläget 40–50 tandläkare. Speciellt stor är bristen i Skellefteå och i inlandet.
Narges kan tänka sig att stanna kvar och jobba i regionen:
– Det beror lite på var jag får jobb. Men jag stannar gärna kvar i Umeå och Västerbotten. Jag trivs bra här.
Varför är tandvård så viktigt?
– Eftersom munnen och munhålan är en del av kroppen. Den påverkar hälsan i hela kroppen och är inte en separat del. Det finns även forskning som visar samband mellan parodontit (tandlossning) och inflammatoriska sjukdomar, exempelvis reumatism. Det är jätteviktigt att ta hand om tänderna.
Vad tänker du om att det är kris i Folktandvården i stora delar av landet?
– Det finns en del tandläkare som flyttar från Sverige. Man måste locka dem att stanna kvar. Det finns större brister i mindre städer och glesbygd och det är viktigt att locka tandläkare dit. Lönen spelar stor roll och även arbetsuppgifterna. Man får träffa flera olika sorters patienter i ett mindre samhälle då konkurrensen är mindre än i större städer. Vi behöver fördela resurserna jämnt i hela Sverige.
Vi i Vänsterpartiet menar att om Folktandvården och de privata tandläkarna hade samma uppdrag, ansvar och resurser skulle Folktandvården klara av sitt uppdrag och tandhälsan skulle bli mer jämlik, vilket den inte är i dag.
3 vänsterkrav
- Tänderna ska ses som en del av kroppen
- Tandvårdssystemet måste reformeras
- Ställ samma krav på privata tandläkare som på offentliga