För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västernorrland

Varför slösar vi så med kvinnors kraft idag?

Text: Ulrica Ödebygd, ledamot i regionfullmäktige

Varför är information och kommunikation om kvinnors hälsa främst kopplad till reproduktionen? Fram till att vi fött barn dränks vi av fakta om våra kroppar i förändring. Sen slutar informationen komma. I samhället begränsas klimakteriekunskapen till humörsförändringar, svettningar och att mensen upphör.

Men mer allmänna symptom kopplas sällan till förändrade östrogen- och progesteronnivåer i klimakteriet, utan förbises i både samhället och vården. Idag går medelålders kvinnor obehandlade för sina hormonella besvär, får andra diagnoser och läkemedel då symptomen inte förknippats med klimakteriet.

Symptom kan till exempel vara utmattning, sömnsvårigheter, ångest och oro utan anledning, nedstämdhet och en känsla av att inte känna sig som sig själv, koncentrationssvårigheter, torra slemhinnor och återkommande urinvägsinfektioner, ledvärk, huvudvärk och magont.

Klimakterievården är tyvärr varken jämlik, tillgänglig för alla, eller tillräckligt bra. Beroende på var i landet du bor, vilket fokus frågan har i din region och kunskapen hos din vårdgivare, så kan du möjligen vara en av dom som ”vinner på lotto” och får mer information. Kanske också föreskrivna läkemedel?

Faktum är att många kvinnor vittnar om en vändning kort tid efter påbörjad hormonbehandling. Livet vänder åter. Det är orimligt att slösa denna kvinnokraft. Så kan vi inte ha det! Låt oss kräva kvinnohälsa genom hela livet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter