För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västmanland

Sjukvård Vänsterpartiet Väntrum

Högern klarar inte av att styra regionen!

Vad är det som pågår i Region Västmanland? Det ekonomiska underskottet inom hälso- och sjukvården skenar, samtidigt som den ena höga chefen efter den andra slutar eller blir uppsagd på oklara grunder. När det som bäst behövs stabilitet och arbetsro skakar det i regionens grundvalar.

De senaste veckorna har både chefen för akutsjukvården och regiondirektören fått lämna sina uppdrag. Omständigheterna är diffusa och vi vet inga detaljer, men turbulensen väcker frågor kring högerstyrets förmåga att leda Region Västmanland genom en utmanande tid. Det talas om en nystart, men vad är det som ska genomföras som inte de tidigare cheferna kan eller vill göra? Vad är det som får styret att tro att några andra skulle kunna göra det bättre? Varför gör styret det här till en fråga om personer snarare än om politiskt innehåll?

Heidi Maria Wallinder Felicia Granath Vänsterpartiet
Heidi-Maria Wallinder och Felicia Granath, Vänsterpartiets regionråd i Västmanland

Frågorna är fler än svaren. Självklart krävs det förändringar för att hantera regionens brist på pengar och vårdpersonal. Men att byta ur chefer och direktörer på löpande band är inte lösningen för att få ordning på ekonomin och personalbristen, det är andra politiska beslut som krävs för att vända den negativa utvecklingen. Politiker ska peka ut riktningen, chefer ska göra verkstad av politiken. Kontinuitet och tillit behövs, särskilt när det blåser. En otrygg och skakig organisation gagnar ingen och är inte ett kännetecken på politisk handlingskraft.

Styret som har skrikit sig hesa om vikten av att spara in på administration befinner sig plötsligt i en sits där fallskärmar för mångmiljonbelopp, nyrekryteringar för topptjänster och förlust av ledande personer i en redan turbulent tid kommer att kosta mycket pengar för regionen.

Vänsterpartiet är måna om att alla västmanlänningar ska känna tillit till regionen. Alldeles oavsett varför dessa förändringar skett är det oroväckande att styret inte lyckas bygga stabilitet, kontinuitet och tillit.

Vi kräver att styret skyndsamt presenterar realistiska lösningar för att möta regionens växande utmaningar. De kan inte längre gömma sig bakom högerns idéer om att marknaden ska lösa vårdens problem, nu krävs handfasta och solidariska insatser.

Hur ska cheferna kunna leverera om det inte finns politiker som pekar ut riktningen? Det är dags för regionstyret att ta sitt ansvar och sluta offra chefer i brist på egna initiativ.

Heidi-Maria Wallinder
Regionråd & gruppledare

Felicia Granath
Regionråd

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter