För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västra Götaland

Barnpsykiatrin ska inte vara privat tycker Vänsterpartiet

Barn och ungas psykiska hälsa kan inte vänta 

Ett år i en vuxens liv är långt, men ett barn som väntar på hjälp och stöd med sin psykiska ohälsa har inte tid att vänta så länge. Vi måste fortsätta satsningar på barn och unga, oavsett krisläge, något annat har vi inte råd med. 

Låt mig börja med faktum: ett år som 2023 har vi hittills sluppit i den här regionens historia. Det som för några år sedan var problem med växande vårdköer och bristyrken blev plötsligt en långvarig pandemi. Nu är det krig i närområdet, inflation, med en blåbrun regering på toppen. Läget är allvarligt, annat vore lögn att säga. 2024 kommer därför att bli ännu ett tufft år, det tuffaste hittills. 

Vi i Rödgrön ledning har gjort fotarbetet för att vara beredda och kunna möta svårigheterna som vi visste skulle komma när vi tog över ledning – även om vi i vår vildaste fantasi inte kunde tro att det skulle bli såhär tufft. Så hur gör vi? Det finns inga lätta vägar, vi kan inte ropa time-out och blåsa av boxningsmatchen mellan kapitalet och välfärden. Vi måste fortsätta kämpa, lindra skadorna och fixa mjuka landningar. 

Vi ser hur barn blir lidande i krisen när regeringen väljer att satsa på högre straff och tuffare samhällsklimat. Vänsterpartiets utgångspunkt är att den enda vägen som barn senare i livet blir fungerande vuxna är att de får stöd på vägen dit, inte straffas. 

Jag är ordförande i den helt nystartade Beredningen för Psykisk Hälsa, och vårt mål är att särskilt satsa på barn och ungas hälsa. Vi kan inte bromsa eller pausa satsningarna på barn, oavsett det ekonomiska läget. Ett år i väntan på hjälp och stöd i en vuxen människas liv behöver inte få livslånga konsekvenser, men i ett barns liv kan det vara helt avgörande. Därför satsar vi nu på att börja fylla i glappen och öka samverkan, och finansiera det arbetet. Det är extremt viktigt att vi trots de svåra tiderna håller fokus framåt på våra barn och unga. 

Vi var förberedda när vi tog över ledningen, men vi måste ändå låna av framtiden. När regeringen sänker statsbidragen, istället för att stärka välfärden och stötta upp sjukvården, måste vi lägga en underbalanserad budget. Deras politik skyddar höginkomsttagare och banker, medan vi gör allt i vår makt för att skydda de mest sårbara i vårt samhälle, personer i behov av vård, stöd, utbildning, omsorg. 

Barn och unga behöver rätt förutsättningar från start, och vi kommer aldrig sluta kämpa för att de ska få allt de behöver. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter