För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västra Götaland

Brist på läkemedel drabbar många

Reinfeldtregeringen avreglerade apoteksmarknaden år 2009. Det skulle bli fler apotek och öka tillgängligheten. 14 år senare finns de vanligaste medicinerna inte att få tag på och läkare tvingas erbjuda behandling utifrån vilka mediciner som apoteken tar hem, snarare än vilka som har bäst effekt. 

Cornelia Moén har flera kroniska sjukdomar och har haft mediciner under en längre tid av sitt liv. Hon anser att det har blivit värre efter avregleringen och ännu värre de senaste åren. Hon får nästan aldrig ut den medicin som är utskriven och läget påverkar till och med vilken medicin som skrivs ut.

-Läkaren ville egentligen skriva ut en annan medicin till mig, men eftersom han visste att den är så svår att få tag i så valde han att ge mig en behandling med en medicin som potentiellt skulle fungera sämre, säger Cornelia Moén.

Det är inte bara Cornelia Moén som är drabbad av hur apoteksmarknaden fungerar. SVT gjorde en granskning 2019 där det visade sig att 6 av 12 mediciner saknades på minst hälften av Sveriges apotek. För de personer som har ett flertal läkemedel innebär det en jakt på mediciner.

En kamp i vardagen

Cornelia Moén bor 1,5 mil utanför Sala och trots att Sala har tre apotek inom en radie på 500 meter har Cornelia under lång tid haft problem med att få ut sina mediciner när hon behöver dem. Hon fyller upp två a4-ark med de mediciner hon behöver ta, men numera lämnar hon in en beställningslista till apoteket och hämtar ut medicinen några dagar senare. 

-När jag går in på ett apotek och ska hämta ut medicin är det alltid något som är restnoterat eller behöver beställas. Tidigare var jag tvungen att åka till apoteket flera dagar i rad, det fungerar inte när man bor så långt ifrån. Med den här rutinen är det i alla fall bara två resor, berättar Cornelia Moén.

Som sjuk måste man jaga medicin på olika apotek, säger Cornelia
Det är alltid något läkemedel som saknas när Cornelia Moén kommer till apoteket.

2017 granskade DN den avreglerade apoteksmarknaden. Då hade apoteken nästan dubblerats, men hälften av de nya apoteken hade öppnat inom 500 meter från ett redan existerande apotek, precis som i Sala. 

Vänsterpartiets lösningar

Vänsterpartiet vill att det statligt ägda Apoteket AB ska förhandla läkemedelspriser och ansvara för distributionen av läkemedel för att säkra tillgången till och pressa priserna för läkemedel. Då kan Apoteket AB få i uppdrag att etablera sig där det finns ett behov hos befolkningen. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter