För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västra Götaland

Feministisk regionpolitik

Välkommen till den absolut första upplagan av Vänstern i vården! Som gruppledare för Vänsterpartiet i RödGrön Ledning, Västra Götalandsregionens första feministiska regionledning, har jag ett stort förtroende att förvalta, där hälso- och sjukvården består av 80% av regionens ansvarsområde.

Vi gick framåt i valet i Västra Götalandsregionen – ett kvitto på att invånarna i vår region vill se en annan sjukvårdspolitik, en tryggare välfärd igen. Vänsterpolitik behövs – nu mer än någonsin. Vi ingår i den första uttalat feministiska regionledningen i Västsverige, och vi ska se till att det märks och gör skillnad. Redan nu har vi utöver låglönesatsningen – som ni kan läsa om i det här numret – sänkt biljettpriserna i kollektivtrafiken, och stärkt förlossningsvården för att kunna anställa fler barnmorskor.

Förutom att de anställda i regionen består av övervägande kvinnor, är också vi politiker på högsta beslutande nivå kvinnor. Våra erfarenheter tar vi med oss in i beslut och prioriteringar. I relation till Regeringskansliet, med till största delen män anställda och män på de högsta positionerna, så är det tydligt att vi måste vara en stark motvikt. 

Av oppositionens fem partier är det bara ett som alls skriver ordet ”kvinnor” (två gånger) i sin tilläggsbudget 2023. Vad gör det med ett samhälle, när grupper glöms eller utesluts? Vi måste bryta den här trenden och ha en feministisk analys i allt vi gör. 

Vårdpersonalen består till 78% av kvinnor, och vi ser tyvärr att löneskillnaderna har ökat för första gången på 10 år och kvarstår inom alla grupper. Forskning visar att kvinnor drar ett tyngre lass på arbetsplatser. Därför har vi ett extra stort ansvar att skapa en bättre arbetsmiljö, erbjuda rimliga löner och tid för återhämtning för regionens medarbetare. 

Vi vet att vi inte kommer att få någon draghjälp av regeringen. Vi vet att regionfrågorna är viktiga – men bortglömda i det stora hela. Därför är vi väldigt glada för Vänstern i Vården, som ger Vänsterns vårdpolitik en ny plattform, och kan rikta fokus på vilka positiva, konkreta förändringar som vänsterpolitik innebär. 

Tack för att du läser! 

Carina Örgård,
gruppledare
Vänsterpartiet Västra Götaland 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter