För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västra Götaland

Räddningspaket för vården skulle ge vården i VGR 1,3 miljarder extra!

Kritiken mot högerregeringen var hård när Vänsterpartiet presenterade sitt förslag till vårbudget under tisdagen. Trots att sjukvården saknar miljarder så väljer regeringen att inte göra någonting. Vänsterpartiet föreslår därför ett räddningspaket för sjukvården.

– Hjärtsjuka patienter vårdas i korridorerna. Sjukhus delar ut grytlock som ska användas som larm, till patienter. I det läget gör regeringen ingenting. Kristersson och Åkesson borde skämmas, sa Nooshi Dadgostar när partiets budget presenterades i riksdagen.

Vänsterpartiets förslag innebär ett tillskott på 8 miljarder till regionerna. För Västra Götalandsregionen innebär det 1,3 miljarder extra redan i år. Det är något som Vänsterpartiets regionråd Carina Örgård menar skulle gjort en enormt stor skillnad. 

– Vår ekonomi är hårt ansträngd i regionen. Utan statliga medel så kommer det bli svårt att lösa den här krisen utan att höja skatten. Om sjukvården ska fungera krävs det mer resurser och här visar SD och högerregeringen att de prioriterar skattesänkningar för de rika före en fungerande sjukvård, säger Carina.

Carina Örgård, regionråd för Vänsterpartiet, menar att staten måste skjuta till mer pengar till sjukvården.

Ali Esbati, som är Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, medverkade också när vänsterns vårdbudget presenterades. Han menar att det är viktigt att regeringen redan innan sommaren måste ge besked om vad som kommer gälla för sjukvården nästa år.

– I de flesta regionerna görs budgeten för 2024 redan nu och om regeringen inte ger klara besked om ytterligare resurser till sjukvården riskerar vi att se omfattande nedskärningar i sjukvården nästa år, sa Ali.

Det är inte bara ökade generella statsbidrag som Vänsterpartiet föreslår i budgeten. Man vill även låta regionerna få använda alla riktade statsbidrag som generella samtidigt som statsbidragen måste indexeras så att de följer kostnadsutvecklingen.

– Det kan verka som byråkratiska förslag men detta är förändringar som skulle göra sjukvården mer effektiv och att vi skulle slippa massor av onödig administration som riktade statsbidrag medför, fortsätter Ali.

Indexeringen av statsbidragen är helt nödvändig enligt Ali. När bidragen inte följer kostnadsutvecklingen så krymper resurserna till sjukvården. Hade statsbidragen indexerats så hade statsbidragen varit 25 miljarder högre. 

Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, i samtal om reformer för en fungerande välfärd.

– Hade sjukvården haft de resurserna idag hade situationen sett helt annorlunda ut. Då hade vi kunnat prata om satsningar på personal och kvalitet istället för att diskussionen handlar om nedskärningar och kris, säger Ali.

För Västragötalandsregionen skulle Vänsterpartiets budgetförslag förändra förutsättningarna för sjukvården i grunden, menar Carina. Med stärkta statsbidrag och minskad detaljstyrning skulle det kunna satsas ordentligt på fler anställda och bättre arbetsvillkor.

– Vi behöver en politik som utgår från medborgarnas behov. Vi behöver mer resurser och vi ska kunna ha en fungerande sjukvård. Därför är jag glad att Vänsterpartiet driver på för detta på alla nivåer, avslutar Carina.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter