För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Västra Götaland

Sex timmars arbetsdag – En vinst för välfärden.

Text: Ann-Sofie Hellvard (V) Ordförande Vänsterpartiet Ale

Kan det vara så banalt? Att den verklighet vi nu befinner oss i, i form av det tuffa ekonomiska läget med nedskärningar i kommuner och regioner. Kan det vara så att regeringens valda verklighet är den vi ser, en verklighet med utebliven vård?

Samtidigt som vi står mitt i en rekryteringskris av vårdpersonal, väljer regeringen att svälta välfärden. En strategi värd att ifrågasätta. Men vet ni vad!? Vänsterpartiet har lösningen!

För över 100 år sedan gjorde man något så galet som att förkorta arbetsdagen till åtta timmar. Då var det en sensation och man trodde inte att det var genomförbart. Men här är vi idag, 100 år senare och arbetsplatser i Sverige är mer effektiva och produktiva än någonsin. Är det då en utopi att förkorta arbetsdagen till sex timmar? Det tror inte vi.

Vänsterpartiet vill skapa hållbara arbetsplatser, där människor vill och orkar arbeta till pensionen. Ingen skall behöva bli sjuk eller skadad på grund av sitt arbete. Genom att förkorta arbetstiden till sex timmar med bibehållen lön skapar Vänsterpartiet attraktiva arbetsplatser där människor vill och orkar arbeta. Vi skapar tillfällen för fler arbetskollegor vilket i sin tur skapar trygghet och robusthet.

Det finns riktiga förslag i våra motioner från Vänsterpartiet, det vet regering om, men istället väljer de att prioritera nedmontering av välfärden när det vi verkligen behöver är en upprustning.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter